Analiză Reuters. Semnificația operaţiunii militare anunțate de Erdogan la graniţele de sud ale Turciei. Care ar putea fi țintele

Data publicării:
recep erdogan vorbind incruntat
Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan. Foto: Profimedia

Anunțul președintelui turc Recep Tayyip Erdogan privind o nouă incursiune militară la granițele de sud ale țării a declanșat speculații cu privire la potențiale ținte. Orașul sirian Tal Rifaat pare să fie obiectivul principal, relatează Reuters.

La două zile după ce Erdogan și-a anunțat planul, ziarul proguvernamental Yeni Safak a relatat miercuri că au fost făcute pregătiri pentru o nouă operațiune de extindere a „zonelor sigure” deja înființate în nordul Siriei, cu câteva obiective identificate.

Printre țintele probabile ale forțelor armate turce și ale Armatei Naționale Siriene (sprijinite de Turcia) se numără Tal Rifaat, Ain al Arab (Kobani), Ain Issa și Manbij”, potrivit ziarului.

Controlul turc asupra acestor orașe, care se află pe sau aproape de o porțiune centrală a graniței de 911 de kilometri lungime cu Siria, ar putea extinde și adânci prezența militară din apropierea coastei mediteraneene de-a lungul a aproape trei sferturi din frontieră.

Erdogan a spus că deciziile privind operațiunile militare vor fi luate în cadrul unei reuniuni a Consiliului Național de Securitate de joi.

Potențialele zone țintă sunt controlate de YPG, un grup susținut de SUA, dar pe care Ankara îl vede ca pe o extensie a PKK, grupul militant kurd care a lansat o insurgență în sud-estul Turciei încă din 1984. Turcia le desemnează pe ambele drept organizații teroriste, în timp ce SUA îi consideră teroriști doar pe cei din PKK.

YPG a fost ținta principală a mai multor incursiuni pe care Turcia le-a făcut în nordul Siriei începând cu 2016, înaintând aproximativ 30 de kilometri în țara vecină.

Purtătorul de cuvânt al YPG, Nuri Mahmoud, a spus pentru Reuters că grupul a luat foarte în serios amenințările lui Erdogan.

Coaliția internațională, America și Rusia ar trebui să se angajeze să respecte angajamentele pe care le-au făcut față de această regiune. Prezența lor în zonele noastre trebuie să fie semnificativă, pentru a opri atacurile repetate asupra poporului nostru”, a spus el.

Ziarul Yeni Safak a relatat că ținta cea mai importantă a noii operațiuni va fi Tal Rifaat, oraș aflat la aproximativ 15 kilometri de granița cu Turcia, despre care spune că a fost folosit de luptătorii kurzi ca bază pentru lansarea de atacuri în Afrin, Azaz și Zonele Jarablus, controlate de Turcia și de luptători sirieni susținuți de Ankara.

Tal Rifaat este situat la nord de orașul Alep și chiar la sud de Azaz. O operațiune doar în acel loc nu ar reprezenta o lărgire a „zonelor sigure” ale Turciei de-a lungul graniței, ci ar împinge forțele turce mai adânc în Siria.

Dareen Khalifa, analist pentru Siria la International Crisis Group, a spus că nu este clar dacă Erdogan vorbește despre o operațiune în Tal Rifaat sau mai la est, dar a subliniat importanța orașului.

Tal Rifaat îl poate ajuta să obțină ce-și dorește, evitând în același timp bătăile de cap. Nu cred că americanilor le pasă de Tal Rifaat, a spus ea.

Majoritatea forțelor americane din nordul Siriei sunt staționate mai la est de acest oraș.

Orașul Kobani, predominant kurd, a fost prezentat ca o altă țintă potențială. Victoria YPG asupra militanților grupării Stat Islamic acolo, în 2015, a ajutat schimbarea opiniei occidentale asupra grupului.

„Kobani este simbolul unei victorii globale în războiul împotriva terorismului”, a spus purtătorul de cuvânt al YPG

Nu există nicio îndoială că forțele noastre vor face ceea ce este necesar pentru a apăra” zona, a adăugat el.

YPG, sau Unitățile de Apărare a Poporului, sunt un element cheie al Forțelor Democratice Siriene (SDF), coaliția pe care Statele Unite s-au bazat în mare măsură pentru a lupta împotriva Stat Islamic.

Cu toate acestea, Khalifa spune că e puțin probabil ca Turcia să vizeze Kobani.

„Nu cred că au vreun interesrămână blocați în Kobani”, a spus ea, menționând schimbările demografice majore și reacția care ar urma dacă populația kurdă ar fugi.

Orice atac asupra orașului Kobani ar risca, de asemenea, să declanșeze o reacție puternică din partea kurzilor din Turcia, care reprezintă aproximativ 20% din populația țării. Atacul grupării Stat Islamic asupra Kobani din 2014 a dus la proteste soldate cu zeci de morți în Turcia.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri