Antony Blinken spune că Ucraina a eliberat 50% din teritoriul ocupat de Rusia. Putin declarase eșecul contraofensivei ucrainene

Data publicării:
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken portret profil cu steagul american in spate
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Foto: Profimedia

Secretarul de stat american Antony Blinken afirmă că Ucraina a eliberat deja jumătate din teritoriul pe care Rusia l-a ocupat după declanșarea invaziei pe 24 februarie 2022, însă Kievul va trebui să ducă o „luptă foarte grea” pentru a elibera şi mai mult teritoriu. El îl contrazice astfel pe Vladimir Putin, care a declarat azi eșecul contraofensivei ucrainene.

„A fost eliberat deja în jur de 50% din ceea ce fusese ocupat iniţial” (de Rusia), a declarat Antony Blinken într-un interviu pentru CNN, potrivit Agerpres.

„Acestea sunt încă zilele de la relativ începutul contraofensivei. Este greu”, a mai spus Blinken.

„Aceasta (contraofensiva - n.r.) nu se va încheia în următoarea săptămână sau două. Cred că vom continua să urmărim aceasta câteva luni”, a mai adăugat secretarul de stat american.

Speranţele că Ucraina va putea alunga repede forţele Moscovei de pe teritoriul ucrainean în urma lansării, în această vară, a unei contraofensive se reduc, în timp ce trupele Kievului luptă din răsputeri pentru a sparge poziţiile întărite ale Rusiei în sudul şi în estul Ucrainei.

Declarațiile secretarului de stat american vin în contexul în care președintele rus Vladimir Putin neagă succesul contraofensivei declanșate de ucraineni.

Contraofensiva Ucrainei „a eşuat”, a spus  Putin duminică, la Sankt Petersburg, unde l-a primit pe liderul bielorus Alexandr Lukaşenko, aliatul său apropiat.

„Nu există nicio contraofensivă”, a declarat Lukaşenko, citat de agenţiile de presă ruseşti. Putin a replicat: „Ea există, dar a eşuat”

La sfârşitul lunii trecute, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski declara că progresul împotriva forţelor ruse este „mai încet decât se dorea”, dar că forţele Kievului nu sunt presate să-şi accelereze contraofensiva.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri