Atac aerian asupra participanților la un concert, în Myanmar. Cel puţin 50 de oameni au murit

Data publicării:
steag myanmar sange picior de militar
Atac aerian asupra participanților la un concert, în Myanmar. Cel puţin 50 de oameni au murit. Foto: Profimedia

Zeci de oameni, inclusiv civili, au fost uciși în urma unor atacuri aeriene asupra participanților la un concert în statul Kachin din Myanmar. Loviturile militare conduse de junta care a preluat puterea în țară în urmă cu mai bine de un an și jumătate au fost condamnate în toată lumea, relatează CNN.

Victimele participau la un eveniment organizat de Armata de Independenţă Kachin (KIA) pentru a marca cea de-a 62-a aniversare a aripii politice a grupului armat rebel, Organizația pentru Independență Kachin (KIO), a declarat marți secretarul general al acesteia, La Nan.

Printre cele aproximativ 50 de persoane ucise sunt atât bărbați, cât și femei. Încă nu au fost identificați copii printre victime. Alți 50-70 de oameni au fost răniți.

„Duminică, în jurul orei locale 20:40, două avioane militare birmane au atacat” o ceremonie organizată de KIA, a spus de asemenea un purtător de cuvânt al organizației, colonelul Naw Bu.

Biroul ONU din Myanmar a declarat că este „profund îngrijorat şi întristat de informaţiile privind atacurile aeriene care au avut loc la Hpakant, statul Kachin”, potrivit Agerpres.

„Primele informaţii sugerează că peste 100 de civili ar fi putut fi afectaţi de bombardamente”, a spus biroul ONU într-un comunicat, menţionând că au fost raportate şi multe decese.

În mod constant au loc ciocniri între KIA şi armată de zeci de ani şi lupte intense au izbucnit în urma loviturii de stat de anul trecut.

Junta militară, care a răsturnat guvernul din Myanmar printr-o lovitură de stat sângeroasă în februarie anul trecut, a susținut luni că relatările despre moartea unor civili în urma atacurilor aeriene sunt „știri false” și că atacurile aeriene au vizat o bază militară a KIA, ca răspuns la raidurile și atacurile grupului asupra navelor de pasageri de-a lungul râului Irrawaddy.

De asemenea, junta a susținut că a respectat convențiile internaționale „pentru a asigura pacea și stabilitatea regiunii”.

Dar La Nan a respins aceste afirmații, spunând că sărbătoarea a avut loc în regiunea A Nang Pa, care nu este aproape de instalațiile militare.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri