Atleta din Belarus, răpită și forțată să se întoarcă în țară, e sub protecția Japoniei. A intrat în ambasada Poloniei și va cere azil

Data actualizării: Data publicării:
Polițist care vorbește la telefon și o femeie cu mască de protecție în spate
Krystsina Tsimanouskaya va ajunge, miercuri, în Polonia. Foto: Captură Twitter/@HannaLiubakova

Krystsina Tsimanouskaya, atleta bielorusă care a cerut ajutorul autorităților japoneze după ce a fost rechemată în Belarus înainte de încheierea competiției este în continuare în Tokyo, în siguranță, au confirmat organizatorii Jocurilor Olimpice. Cehia și Polonia au anunțat că sunt dispuse să-i ofere atletei o viză de ședere, relatează BBC.

ACTUALIZARE. Krystsina Tsimanouskaya a intrat în ambasada Poloniei la Tokyo, luni, relatează Reuters. Atleta urmează să ceară azil politic în Polonia. Ea a ajuns la ambasadă într-o mașină argintie în jurul orei locale 17:00.

Krystsina Tsimanousakaya, în vârstă de 24 de ani, a rămas peste noapte într-un hotel la aeroportul Haneda din Tokyo. Ea spune că a fost dusă cu forța la aeroport, duminică, pentru că i-a criticat pe antrenorii lotului bielorus. Autoritățile bieloruse susțin că motivul pentru care s-a luat decizia este „starea emoțională” a atletei.

„Solicit ajutorul Comitetului Internaţional Olimpic. Asupra mea se fac presiuni şi mă forţează sa părăsesc ţara, fără acordul meu. Cer Comitetului Internaţional Olimpic să intervină”, spune sportiva, într-un videoclip.

Luni, Polonia și Cehia au anunțat că sunt gata să-i ofere o viză de ședere atletei. Ea a spus, anterior, că vrea azil politic într-o țară din Europa.

Luni, la o conferință de presă în Tokyo, Comitetul Olimpic Internațional a anunțat, prin purtătorul său de cuvânt, Mark Adams, că Tsimanouskaya se află în grija autorităților japoneze. El a mai spus și că agenția pentru refugiați a ONU este implicată.

Adams a mai spus și că a cerut Comitetului Olimpic Național al Belarusului să prezinte un raport scris în ce privește situația.

Tsimanouskaya urma să participe la competiția de sprint 200 de metri, luni, însă s-a plâns că a fost forțată să participe la o altă cursă după ce niște coechipiere au fost declarate ineligibile.

Situația de la Jocurile Olimpice reprezintă cea mai nouă controversă în care este implicat regimul Lukașenko din Belarus.

Aleksandr Lukașenko, considerat ultimul dictator al Europei, se află în centrul atenției internaționale de a anul trecut, după ce a fost declarat câștigător al unor alegeri prezidențiale fraudate grosolan și după ce a reprimat cu brutalitate protestele care au erupt în urma acestor. Mai recent, Lukașenko a deturnat o aeronavă Ryanair pentru a aresta un disident politic și a fost sancționat economic de Uniunea Europeană.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri