Sari la conținut

Avertismentul Papei Francisc adresat jurnaliștilor

Papa Francisc îi avertizează pe jurnaliști că știrile false și senzaționale sunt un păcat, chiar unul „foarte grav”. El a cerut presei să relateze imparțial și să evite să readucă în atenție „scandaluri vechi”.

papa

Foto: Guliver/GettyImages

Papa își va dedica mesajul anual despre comunicare subiectului „fake news”. Sâmbătă, într-o discuție cu jurnaliștii, el a declarat că ştirile false şi senzaţionale reprezintă „un păcat foarte grav” şi a cerut presei să transmită informaţii corecte, complete şi clare, nu ştiri „părtinitoare”, scrie The Guardian, citat de News.ro.

Suveranul Pontif a mai spus că jurnaliştii au o misiune „extrem de importantă” în societăţile democratice. „Nu ar trebui să cădeţi în păcatele comunicării”, le-a spus jurnaliștilor Papa Francisc și a enumerat printre aceste „păcate” dezinformarea, prezentarea de informaţii lipsite de imparţialitate, calomnia, ştirile exagerate, senzaţionale, defăimarea, precum și căutarea unor lucruri care s-au întâmplat demult, au fost rezolvate, dar sunt aduse la lumină astăzi ca și cum ar fi noi, a exemplificat Papa Francisc.

El a precizat că aceste acţiuni reprezintă „un păcat foarte grav care le face rău jurnaliştilor, dar şi altor persoane”.