Avioane de luptă turce au intrat din nou în Grecia

Data publicării:
turcia grecia

Nicio lună fără ca avioanele de luptă ale Turciei să nu pătrundă în spațiul aerian elen de deasupra Mării Egee.

Avioanele militare turce F16 au violat spațiul aerian grecesc de trei ori, marți, deasupra acestei zone disputate între Ankara și Atena, înainte de a fi interceptate de forțele aeriene ale Greciei, relatează Ekathimerini.

Acestea sunt primele încălări ale spațiului aerian grecesc după victoria președintelui turc Recep Tayyip Erdogan în scrutinul de pe 24 iunie.

Luna trecută, o escadrilă de avioane F16 a făcut același gest provocator la adresa Greciei, în semn de ripostă față de decizia Atenei de a elibera din arest preventiv opt soldați turci declarați teroriști de către autoritățile de la Ankara.

CITIȚI ȘI: Analist: Pericolul unui război greco-turc crește săptămânal 

Ankara a acuzat Atena că oferă azil unor soldați considerați teroriști, după presupusa implicare a acestora în lovitura de stat din 2016 împotriva președintelui Erdogan.

În mai, șeful Statului Major General al armatei turce, Hulusi Akar, a cerut voalat Greciei să nu subestimeze linia roșie a Turciei în zona fierbinte din Marea Egee.

CITIȚI ȘI: Foreign Policy: Grecia și Turcia sunt la un pas de război

O serie de insule din Egee sunt numite de Turcia „zone gri”, zone cu jurisdicție contestată. Grecia, pe de altă parte, nu recunoaște astfel de „zone gri”, în conformitate cu Tratatul de la Lausanne și cu dreptul internațional.

Tensiunile dintre Turcia și Grecia s-ar reduce considerabil, dacă Atena nu ar mai privi Marea Egee ca fiind o „mare în întregime grecească”, este de părere premierul turc Binali Yildirim.

Grecia trebuie să țină cont de „interesele legitime” și de „drepturile legale” ale Turciei ca „stat de coastă”.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri