Avioane de recunoaștere ale SUA dau târcoale bazei aeriene din Bagram, Afganistan. Pentagonul respinge ideea reocupării aeroportului

Data publicării:
A U.S. Air Force C-27J Spartan from the 179th Airlift Wing, Ohio Air National Guard, takes off from Bagram Air Field, Afghanistan, Jan. 15, 2012. The C-27J is a twin turboprop aircraft suited for short takeoff and landings, tactical operations, and aerom
Un avion militar american decolează de pe baza din Bagram, 2012. Foto: Profimedia Images

Imagini postate recent pe rețelele sociale arată traseul unui avion de recunoaștere al armatei americane, care a zburat în cerc în jurul aeroportului din Bagram, Afganistan, aflat la circa 70 de kilometri de Kabul. Aeroportul din Bagram, de dimensiunile unui „orășel”, a fost principala bază a armatei americane în cei 20 de ani de prezență militară în Afganistan. Pentagonul a respins public ideea reocupării acestui aeroport, despre care experții spun că, fiind în mijlocul deșertului, ar fi mult mai ușor de apărat și nu ar duce la busculade similare cu cele care au loc în prezent în exteriorul aeroportului din Kabul.

Imagini postate pe Twitter arată zborul în cerc, în jurul Bagramului, efectuat de un avion de recunoaștere Bombardier E -11A, surprinse pe 22 august de aplicațiile de tip Flight Radar. Avionul zboară la o altitudine de aproximativ 12-13.000 de metri și are o viteză de circa 900 km/h.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a respins însă, într-o conferință de presă ideea reocupării și redeschiderii aeroportului din Bagram, pentru a ajuta la operațiunile de evacuare a cetățenilor americani, străini și afgani care doresc să părăsească țara după revenirea la putere a talibanilor.

„Acest lucru ar însemna o risipă de resurse și personal, precum și un risc ridicat, dacă (militarii americani) ar încerca să se întoarcă și să recucerească baza aeriană Bagram, care este de dimensiunea unui orășel”, a spus Kirby. „Aeroportul a fost închis, în cadrul operațiunii de retragere (a armatei SUA din Afganistan). A fost ultima bază pe care am predat-o afganilor”, a precizat oficialul Pentagonului.

profimedia-0619037965
Avion militar de transport american aterizează pe baza din Bagram, 1 iulie 2021, cu doar câteva zile înainte abandonării de către forțele SUA. Foto: Profimedia Images

Aeroportul din Kabul se află într-o zonă urbană, populată și se poate ajunge la el pe un singur drum principal de acces prin oraș. De asemenea, aeroportul dispune de o singură pistă. În schimb, aeroportul din Bagram este în deșert, nu prezintă riscul creării de ambuteiaje sau busculade și poate fi mai ușor de apărat, conform publicației The Drive.

Zvonuri despre o tentativă de preluare a aeroportului din Bagram de parașutiștii Diviziei 82 Aeropurtate. Kirby: „Lăsați-mă să mă documentez”

Baza Bagram a fost părăsită la începutul lunii iulie, o decizie controversată și criticată de militarii afgani, care le-au reproșat americanilor că au părăsit această veritabilă fortăreață fără să-i anunțe în prealabil.

Kirby a fost întrebat, în cadrul conferinței de presă, despre situația aeroportului din Bagram și despre posibila reocupare și redeschidere a bazei de către forțele americane, pentru a ridica astfel presiunea de pe aeroportul din Kabul, mai ales în condițiile în care talibanii au arătat că 31 august rămâne data-limită a retragerii tuturor militarilor străini din Afganistan.

Președintele american Joe Biden a decis să nu prelungească acest termen-limită, dar a cerut Pentagonului să aibă „planuri de rezervă” dacă va fi, totuși, necesară depășirea acestui termen.

profimedia-0619762704
Vehicule abandonate pe pista bazei aeriene din Bagram, Afganistan, 5 iulie 2021. Foto: Profimedia Images

„Am văzut cu toţii declaraţia purtătorului de cuvânt taliban referitoare la termenul-limită de 31 august. Cred că înţelegem cu toţii ce înseamnă asta”, a declarat luni John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

„Scopul e să scoatem cât mai mulţi oameni, cât mai repede. Şi încercăm să facem asta cât de bine putem până la finalul lunii. Dacă secretarul Apărării (Lloyd Austin - n.r.) are nevoie să aibă discuții suplimentare cu președintele (Joe Biden - n.r.), referitoare la deadline, o va face, dar nu e momentul acum”, a mai precizat el.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a fost rugat să confirme dacă a existat un plan de parașutare în Bagram a militarilor din Divizia 82 Aeropurtată, pentru ocuparea bazei, dar președintele Biden a anulat ordinul. „Este prima oară când aud așa ceva. O să vă rog să mă lăsați să mă documentez”, a spus Kirby.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri