Berlinul anunţă că livrează Ucrainei rachete de concepție sovietică, din arsenalul fostei Republici Democrate Germane

Data publicării:
annalena baerbock
Annalena Baerbock, ministrul de externe al Germaniei. Foto: Profimedia Images

Ministrul german de Externe a anunțat miercuri că, după o perioadă de întârziere, noi livrări de rachete Strela, care se aflaseră în inventarul armatei din fosta Republică Democrată Germană (RDG), sunt în drum spre Ucraina.

Invazia rusă în Ucraina a determinat Germania să opereze o schimbare istorică în politica sa de a nu trimite arme către zone de conflict, însă guvernul ucrainean a fost dezamăgit de întârzieri.

„Pot spune foarte clar că noi livrări de (rachete) Strela sunt pe drum”, a declarat Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, în Bundestag, camera inferioară a Parlamentului german, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

„Noi suntem unul dintre cei mai mari furnizori de arme în această situaţie, aceasta nu ne face mândri, însă aceasta este ceea ce trebuie să facem pentru a ajuta Ucraina”, a adăugat ea.

Rachetele uşoare Strela, de concepţie sovietică, se află în stocurile forţelor armate ale fostei Germanii de Est (RDG).

Primul model de rachete Strela (Strela-1) este un sistem de rachete sol-aer ghidate cu infraroşu, cu rază scurtă de acţiune. Dezvoltat iniţial de Uniunea Sovietică sub denumirea GRAU 9K31, este cunoscut în mod obişnuit prin numele său de cod NATO, SA-9 'Gaskin'. Sistemul constă dintr-un vehicul amfibiu BRDM-2, care montează două perechi de rachete 9M31 pregătite pentru lansare.

De asemenea, Annalena Baerbock a anunţat că primul zbor cu refugiaţi ucraineni din Republica Moldova spre Germania va avea loc vineri sau sâmbătă.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri