Biden cere Rusiei şi Chinei să se implice în negocieri pentru controlul armelor nucleare

Data actualizării: Data publicării:
joe biden face declaratii de presa la casa alba
Președintele american Joe Biden. Foto: Profimedia Images

Președintele american Joe Biden a cerut luni Rusiei și Chinei să arate „bună-credință” și se implice în negocieri privind controlul armamentului nuclear, subliniind că Moscova, în special, are datoria de a da dovadă de responsabilitate după ce a invadat Ucraina, relatează Reuters.

Liderul de la Casa Albă a afirmat că Statele Unite sunt pregătite să „negocieze rapid” o înlocuire a tratatului care plafonează forţele nucleare intercontinentale ale Washingtonului şi Moscovei.

„Administraţia SUA este pregătită să negocieze rapid un nou cadru pentru controlul armamentului nuclear pentru înlocuirea Noului Tratat START (Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic) când va expira, în 2026”, a transmis Joe Biden.

„Dar negocierile necesită un partener dornic să acţioneze cu bună-credinţă. Iar agresiunea brutală şi neprovocată a Rusiei în Ucraina a perturbat pacea în Europa şi reprezintă un atac asupra normelor fundamentale ale ordinii internaţionale. În acest context, Rusia trebuie să demonstreze că este pregătită să reia acţiunile pentru controlul armamentului împreună cu Statele Unite”, a continua președintele american.

Biden a subliniat că și China are responsabilitatea de a se implica în negocierile privind controlul armamentului nuclear.

„Şi China are o responsabilitate, în calitatea de stat parte la Tratatul pentru Neproliferarea Armelor Nucleare şi de membru al Procesului P5, pentru a se implica în negocieri care să reducă riscurile interpretărilor greşite şi să abordeze dinamicile militare destabilizatoare. Nu există niciun beneficiu pentru vreuna dintre naţiunile noastre sau pentru lume să se opună implicării în acţiuni în sensul controlului armamentului nuclear şi neproliferării nucleare”, a subliniat preşedintele SUA.

Biden a afirmat că superputeri nucleare, ca Rusia şi SUA în special, au obligaţia să dea tonul pentru a garanta viabilitatea Tratatului de neproliferare nucleară (TNP), care vizează împiedicarea răspândirii tehnologiei de construcţie a armelor nucleare în lume.

„Viabilitatea TNP s-a bazat întotdeauna pe limitări semnificative şi reciproce ale armelor între Statele Unite şi Federaţia Rusă. Chiar şi în momentul de vârf al Războiului Rece, SUA şi Uniunea Sovietică au putut să lucreze împreună pentru a apăra responsabilitatea comună privind asigurarea stabilităţii strategice”, a subliniat preşedintele american.

„Lumea poate avea încredere în faptul că administraţia mea va continua să susţină TNP şi va căuta să consolideze arhitectura de neproliferare care protejează oamenii de pretutindeni” în lume, a mai spus Biden.

În acelaşi timp, o sursă din cadrul Ministerului rus al Apărării şi-a exprimat luni nedumerirea cu privire la propunerea preşedintelui american Joe Biden de a negocia un nou cadru de control al armelor nucleare care să înlocuiască Noul Tratat START, a cărui scadenţă va interveni în 2026, relatează Reuters.

„Este aceasta o declaraţie serioasă sau site-ul Casei Albe a fost spart de hackeri?”, a declarat pentru Reuters această sursă din MAE rus. „Dacă totuşi aceasta este o intenţie serioasă, cu cine anume intenţionează ei să discute?”, a mai întrebat retoric aceeaşi sursă, în condiţiile în care dialogul dintre cele două ţări este aproape suspendat pe fondul războiului în Ucraina.

Noul Tratat START, încheiat în 2011 şi prelungit în 2021 pe o perioadă de cinci ani până la 4 februarie 2026, obligă SUA şi Rusia la limite verificabile pentru ICBM (rachete balistice intercontinentale), SLBM (rachete balistice lansate de pe submarine) şi bombardiere grele, dotate cu arme nucleare.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri