Bugetul Federației Ruse pentru 2025 prevede cheltuieli militare record. O parte din cheltuieli este „secretă” sau „strict secretă”

Data publicării:
Russian,Ruble,Bills,Of,One,Thousand,Rubles,And,Five,Thousand
Ruble rusești. Foto: Shutterstock

Guvernul rus a prezentat Dumei de Stat proiectul său de buget federal pentru perioada 2025-2027, un document de aproximativ 7.000 de pagini care prezintă veniturile și cheltuielile planificate. Cifrele au depășit previziunile anterioare, cu 41,5 trilioane de ruble (435,7 miliarde de dolari) alocate numai pentru anul viitor - și este posibil ca aceasta să nu fie suma finală. Aproape o treime din cheltuielile propuse de Guvernul rus nu sunt publice - o pondere record a cheltuielilor clasificate ca „secrete” sau „top secret”, scrie publicația independentă rusă Meduza.

Potrivit estimărilor The Bell, aproape o treime din cheltuieli sunt ascunse de ochii publicului. Meduza a analizat proiectul de buget pentru a descoperi cât intenționează Rusia să cheltuiască pentru războiul împotriva Ucrainei și „reconstrucția” teritoriilor ocupate, cât va aduce reforma fiscală în visteria Kremlinului și cât costă menținerea Administrației Putin și a mașinii sale de propagandă.

Costul războiului

Conform bugetului Guvernului rus pentru 2024-2026, autoritățile se așteptau să cheltuiască 36,6 trilioane de ruble (aproximativ 385 de miliarde de dolari) în 2024, cheltuielile nominale urmând să scadă la 34,3 trilioane de ruble (aproape 361 de miliarde de dolari) în 2025. Cu toate acestea, lucrurile s-au dovedit a fi puțin diferite. Ministerul de Finanțe a depășit deja obiectivul din acest an, estimând cheltuielile la 39,4 trilioane de ruble (414 miliarde de dolari) și se așteaptă ca acestea să crească cu încă cinci procente anul viitor.

Motivul este clar: războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu s-a încheiat.

Ministerul de Finanțe alocase deja fonduri record pentru „Apărarea națională” anul trecut, dar intenționa să reducă cheltuielile după 2024 - cu 2,2 trilioane de ruble (23,1 miliarde de dolari) în 2025 și cu încă 1,1 trilioane de ruble (11,6 miliarde de dolari) în 2026.

Sume record

Acum, însă, noul proiect de buget indică o sumă record de 13,5 trilioane de ruble (aproape 142 de miliarde de dolari) pentru apărare, aceasta devenind cea mai mare categorie de cheltuieli.

Aceasta marchează o creștere de 25 % față de anul precedent și depășește chiar previziunile Bloomberg, care au fost făcute cu o săptămână înainte de publicarea bugetului.

În următorii trei ani, cheltuielile pentru categoria conexă „Securitate națională și aplicarea legii”, care include forțele armate și salariile procurorilor și anchetatorilor, sunt, de asemenea, programate să crească.

În 2025, 3,5 trilioane de ruble (36,7 miliarde de dolari) vor fi alocate pentru aceste scopuri. Împreună cu „Apărarea națională”, cheltuielile legate de securitate vor reprezenta 41% din întregul buget federal.

Obiectivele pentru aceste fonduri sunt formulate într-un mod tipic vag, cum ar fi „asigurarea obligațiilor în temeiul acordurilor de cooperare tehnico-militară”, „reaprovizionarea cu echipamente militare” și „îndeplinirea funcțiilor Ministerului de Interne”.

Cu toate acestea, cheltuielile planificate pentru „restaurarea și dezvoltarea socio-economică” a teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia par mai concrete. Pe parcursul a patru ani, aceste costuri ar urma să depășească 1.290 de miliarde de ruble (13,5 miliarde de dolari).

De asemenea, este demn de remarcat faptul că autoritățile par să minimalizeze accentul militar puternic al bugetului: oficialii cheie nu au menționat acest lucru, iar publicațiile de afaceri rusești nu îl abordează pe larg.

Guvernul se așteaptă la o scădere a veniturilor fiscale din industria petrolului și gazelor din Rusia și la o creștere semnificativă a veniturilor din impozitul pe cifra de afaceri, bazată pe o interpretare optimă a "tendințelor macroeconomice”, deși unii economiști sunt sceptici, notează Meduza. 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum l-a umilit Dana Budeanu pe George Simion: ”Ori ești ultras, ori ești un...
Digi FM
“Am făcut istorie. Va începe epoca de aur a Americii”. Donald Trump își revendică victoria în alegerile...
Pro FM
Theo Rose, adevărul despre despărțirea de Alex Leonte: „Îmi venea să ies afară să urlu”. Acum e fericită și...
Film Now
Christina Applegate, apariție rară în public, în baston, sprijinită de o prietenă. Actrița din Familia Bundy...
Adevarul
Cum s-ar putea spânzura România cu colacul de salvare de la FMI. Paradoxul, explicat de un economist: „Asta...
Newsweek
Ce greșeli a făcut Casa de Pensii la recalcularea pensiilor? Va fi afectată și Mica Recalculare!
Digi FM
Virgil Ianțu s-a căsătorit în secret cu mama fiicei sale, după mai bine de 20 de ani de iubire: "I-am făcut o...
Digi World
Ce este mişcarea "no-wash". Oamenii care nu-și spală blugii niciodată, își schimbă lenjeria intimă la o...
Digi Animal World
A lăsat geamul mașinii deschis peste noapte, iar când s-a trezit a găsit animalul atârnat de volan: „Noroc că...
Film Now
Cum arată azi, la 74 de ani, Kramer din "Seinfeld". Ce spune despre scandalul care i-a încheiat cariera în...
UTV
Andreea Antonescu face noi dezvlauiri despre relatia cu Andreea Balan, dupa ce nu a fost invitata la...