Bulgaria, aproape de alegeri anticipate după ce socialiștii au anunțat că nu-l mai susțin pe Petkov pentru că a expulzat spioni ruși

Data publicării:
Premierul bulgar demis Kiril Petkov
Kiril Petkov. Foto: Profimedia

Socialiştii bulgari, aliaţi în cadrul coaliţiei care a format fostul guvern al Bulgariei, au anunţat, miercuri, că nu vor susţine un nou cabinet condus de Petkov, nemulţumiţi de decizia acestuia de a expulza 70 de diplomaţi ruşi, bănuiți că ar fi spioni.

Poziţia socialiştilor va aduce Bulgaria mai aproape de noi alegeri în toamnă, al patrulea scrutin din aprilie 2021, relatează Reuters, citat de Agerpres. Formaţiunea a numit expulzarea diplomaţilor în baza unor suspiciuni de spionaj drept „inacceptabilă”.

„Suspendăm orice convorbiri cu partidul PP (Continuăm Schimbarea) pentru formarea unui nou guvern”, a declarat lidera socialistă şi fosta adjunctă a şefului guvernului, Kornelia Ninova. „Decizia de a expulza 70 de diplomaţi ruşi este fără precedent... Pentru noi este complet inacceptabilă”, a spus ea.

Ninova a spus că Petkov a luat decizia de a-i expulza pe diplomaţi fără aprobarea guvernului şi că partidul ei s-ar putea întoarce la negocieri pentru un guvern de coaliţie cu PP dacă Petkov nu va mai fi nominalizat ca prim-ministru.

Preşedintele Rumen Radev a refuzat să comenteze asupra expulzărilor, afirmând că îi lipsesc informaţiile detaliate, dar şi-a exprimat speranţa că Petkov a luat în considerare consecinţele deciziei sale.

Partidul reformist al lui Petkov încearcă să adune o majoritate pentru un nou guvern, după ce cabinetul său a fost înlăturat în urma unei moţiuni de cenzură, săptămâna trecută, dar analiştii erau sceptici că ar putea reuşi încă înainte de decizia socialiştilor.

Petkov a avut o poziţie neobişnuit de fermă împotriva Rusiei pentru o ţară care are legături culturale, religioase şi istorice cu Rusia şi a fost multă vreme o atracţie pentru turiştii ruşi, comentează Reuters.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri