Câini dresaţi să detecteze "mirosul de Covid" cu o precizie de 94% în Germania

Data actualizării: Data publicării:
caine în lesa care adulmeca un obiect
Câini dresați să depisteze "mirosul de Covid". Foto: Profimedia Images

O clinică veterinară din Germania a dresat câini astfel încât aceștia să detecteze noul coronavirus în probe de salivă umană. Patrupedele au reușit să identifice persoane infectate cu Covid-19, iar precizia ar fi de 94%, susțin reprezentanții Universității de Medicină Veterinară din Hanovra.

Câinii sunt dresaţi să adulmece "mirosul de coronavirus" care provine din celulele persoanelor infectate, a declarat medicul veterinar Esther Schalke, notează Reuters, citat de Agerpres.

Filou, un Ciobănesc Belgian în vârstă de 3 ani, şi Joe Cocker, un Cocker Spaniel de 1 an, sunt doi dintre câinii dresaţi la Universitatea de Medicină Veterinară din Hanovra.

caini covid germania
Foto: Profimedia Images

"Am făcut un studiu în care am avut câini care adulmecau mostre de la pacienţi testaţi pozitiv la COVID-19 şi putem spune că i-au putut detecta cu o probabilitate de 94%", a declarat Holger Volk, şeful clinicii veterinare.

"Deci câinii chiar pot depista persoanele cu infecţii şi fără infecţii, precum şi pacienţi asimptomatici şi simptomatici cu COVID-19", a adăugat el.

Premierul landului Saxonia Inferioară, cu capitala la Hanovra, Stephan Weil, a declarat că a fost impresionat de studiu şi a solicitat teste de fezabilitate înainte de a utiliza astfel de câini pe teren, de exemplu pentru detectarea persoanelor cu COVID-19 care participă la concerte.

"Acum avem nevoie de teste la anumite evenimente", a spus Weil.

Câini care depistează persoane cu Covid, folosiți în Finlanda și Chile

În Finlanda, câini dresaţi pentru a detecta noul coronavirus au început să fie folosiţi pe Aeroportul Helsinki-Vantaa începând din septembrie trecut, în cadrul unui proiect-pilot implementat în paralel cu testările obişnuite folosite pe aeroporturi, mai scrie sursa citată.

Aeroportul internaţional din Santiago de Chile foloseşte, de asemenea, câini pentru a depista persoanele infectate cu COVID-19.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri