Calendarul alegerilor prezidențiale SUA din 2020. Când vom ști cu certitudine cine a câștigat mandatul la Casa Albă

Data actualizării: Data publicării:
Ilustrație mânuși de box alegeri prezidențiale SUA 2020
Foto: Getty Images

Deși președintele Donald Trump a încercat să își declare victoria în alegeri  înainte ca numărătoarea voturilor să se fi încheiat, cursa continuă să fie extrem de strânsă mai ales în Michigan, Wisconsin și Pennsylvania. Legea federală americană prevede un calendar specific al alegerilor, iar numărătoarea voturilor ar putea dura până pe 23 noiembrie, potrivit CNN.

Ziua alegerilor - 3 noiembrie

Deși milioane de americani și-au exprimat deja votul în săptămânile de dinainte de ziua alegerilor, 3 noiembrie, legea federală americană prescrie că alegerile au loc în prima marți a lunii noiembrie. Voturile sunt numărate în toată țara în ziua alegerilor și deși un rezultat preliminar poate fi anunțat, numărătoarea continuă până la ultimul vot.

Numărătoarea voturilor - între 4 și 23 noiembrie

Între 3 și 23 noiembrie are loc numărătoarea efectivă a multora dintre voturi. Voturile prin corespondență pot fi datate cu 3 noiembrie sau data alegerilor, dacă e vorba de alt an, și pot ajunge și după această dată. Ele vor fi considerate valide și numărate, în funcție de legislația fiecărui stat și felul în care este reglementat votul prin corespondență. Ele pot ajunge, însă, doar până în data de 23 noiembrie, cu o zi înainte de data limită de 24 noiembrie în care fiecare stat trebuie să își certifice rezultatele. State competitive precum Carolina de Nord și Pennsylvania primesc voturi prin corespondență, de exemplu, până în data de 6 noiembrie, în timp ce state precum Minnesota și Nevada le primesc până pe 10 noiembrie.

Certificarea rezultatelor - între 10 noiembrie și 11 decembrie

Fiecare stat își certifică rezultatele după un calendar diferit, iar data poate fi modificată în funcție de soluționarea potențialelor cazuri legale de renumărare sau de alt fel.

Colegiul electoral se întrunește - 14 decembrie

În prima luni de după a doua miercuri din decembrie, legea federală americană prevede că se întrunește Colegiul Electoral care alege președintele și vicepreședintele Statelor Unite. Unele state prevăd în legislația lor obligativitatea ca electorii să voteze întocmai cu rezultatele votului popular din statul respectiv, existând sancțiuni bănești pentru electorii care își schimbă votul și devin „necredincioși”.

În data de 23 decembrie, voturile ajung la Washington D. C.

În 3 ianuarie membrii noului Congres, aleși în același timp cu președintele își preiau mandatul.

Rezultatul alegerilor este certificat, iar președinte ales depune jurământul - 6 ianuarie/20 ianuarie

În 6 ianuarie, voturile din Colegiul Electoral sunt numărate în Congres, iar rezultatul, dacă un candidat a ajuns la 270 de voturi, este certificat.

În 20 ianuarie, președintele ales depune jurământul într-o ceremonie la Casa Albă și își preia mandatul de patru ani.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri