Cât de ferm se împotrivește Turcia aderării Finlandei și Suediei la NATO? Antony Blinken e „încrezător”: Se poate ajunge la consens

Data actualizării: Data publicării:
antony blinken cu steagul sua si al nato in spate
Secretarul de stat american Antony Blinken este încrezător că opoziția Turciei față de aderarea Suediei și Finlandei la NATO poate fi surmonatată Foto: Profimdia Images

Secretarul de stat american, Antony Blinken, s-a declarat duminică „încrezător” că Alianţa Nord-Atlantică va putea ajunge la un acord pentru admiterea Finlandei şi Suediei, în ciuda obiecţiilor formulate de Turcia.

Miniștrii de externe din țările membre NATO au avut, duminică, la Berlin, o reuniune informală, la care au fost invitați să participe și omologii lor din Finlanda și Suedia, cele două țări anunțându-și deja intenția de a renunța la neutralitate și de a cere să adere la Alianța Nord-Atlantică, o consecință directă a invaziei ruse din Ucraina.

Pentru ca o țară să intre în NATO este nevoie însă de acordul tuturor celorlalți membri, iar Turcia a semnalat recent că s-ar împotrivi.

Surpriza lui Erdogan 

Intrarea Finlandei şi Suediei în NATO ar fi o „greșeală”, aşa cum a fost şi aderarea Greciei la Alianţa Nord-Atlantică, a declarat vineri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, o declarație care a fost nuanțată ulterior de purtătorul său de cuvânt, care a lăsat să se înțeleagă că Ankara este dispusă să poarte negocieri. De altfel, după poziția afișată de președintele turc, care a luat cumva prin surprindere, Suedia și Finlanda au spus că vor discuta cu partea turcă chiar la reuniunea de duminică de la Berlin.

Erdogan acuză Suedia și Finlanda că ar găzdui „teroriști PKK” (Partidul Muncitorilor din Kurdistan -n.r.). „Țările scandinave, din păcate, sunt aproape ca nişte case de oaspeţi pentru organizaţiile teroriste”, a spus el, menționând PKK, organizație clasată drept teroristă de către Turcia, dar şi de către UE şi SUA.

Duminică, administraţia de la Ankara a transmis, conform agenţiei Reuters, că vrea ca Finlanda şi Suedia să nu mai accepte prezenţa militanţilor kurzi pe teritoriile lor.

Optimism la NATO

Washingtonul a reacționat, la rândul său, la aceste declarații și a transmis că „încearcă să înțeleagă poziția Turciei”.  Antony Blinken, șeful diplomației americane, a spus duminică seară că a vorbit cu ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, despre posibilitatea admiterii Finlandei şi Suediei în NATO.

„Nu vreau să fac vreo caracterizare a conversaţiilor specifice purtate cu ministrul turc de externe sau la sesiunile NATO, dar pot spune că am auzit în general o foarte mare susţinere pentru aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, dacă optează pentru acest lucru. Şi sunt foarte încrezător că vom ajunge la un consens asupra acestui lucru”, a afirmat Antony Blinken, relatează Mediafax, care preia declarații citate de publicaţia „The Hill”.

Antony Blinken a venit pentru câteva zile în Europa pentru a discuta despre reacţiile la invazia militară rusă în Ucraina şi despre posibilitatea admiterii Finlandei şi Suediei în NATO.

La rândul său, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat „încrezător” că Turcia nu va amâna luarea unei decizii privind admiterea Finlandei şi Suediei în Alianţa Nord-Atlantică.

Ce încearcă să obțină Turcia

Pentru unii analişti, Turcia ar putea căuta să profite de un avantaj tactic pentru a obţine o contrapartidă de la membrii Alianţei.

Ankara doreşte mai ales să achiziţioneze avioane de luptă americane F-16, precum şi piesele de schimb necesare pentru întreţinerea şi modernizarea aparatelor F-16 pe care le are deja.

Iniţial, Turcia a comandat şi a plătit 1,4 miliarde de dolari pentru o comandă de avioane de luptă nedetectabile F-35, dar care nu au mai fost livrate. Întreg contractul a fost îngheţat de Statele Unite în 2019 ca reacție la achiziționarea de către Turcia a sistemului antirachetă rusesc S-400, perceput ca o ameninţare pentru F-35. Washingtonul a exclus atunci Turcia din acest program militar avansat.

Citiți și: De ce Suedia și Finlanda nu sunt deja în NATO și cât de mult le vrea Alianța (analiză The Guardian)

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri