Ce lecții se pot învăța din războiul Rusiei. Fost șef al Pentagonului: „Să nu pui generali incompetenți să conducă operațiunile”

Data actualizării: Data publicării:
james mattis in uniforma militara cu mana la barbie
James „Mad Dog” Mattis. Foto: Gulliver / GettyImages

Fostul șef al Pentagonului, generalul James Mattis, supranumit „Mad Dog” (Câinele turbat), a comentat în termeni duri campania militară a Rusiei în Ucraina, pe care a caracterizat-o drept „stupidă din punct de vedere operațional” și „incompetentă tactic”. El a avut cuvinte nu tocmai măgulitoare și la adresa lui Vladimir Putin, pe care l-a asemănat cu un personaj din Dostoievski.

„Avem o vorbă în America - națiunile care au aliați înfloresc, națiunile fără aliați se ofilesc - și vedem Rusia cum se ofilește chiar sub ochii noștri”, a declarat vineri fostul secretar al Apărării, potrivit CNN.

Întrebat ce lecții militare ar putea fi învățate din războiul din Ucraina până acum, fostul pușcaș marin a răspuns: „O lecție este să nu pui generali incompetenți să conducă operațiunile”.

El a caracterizat performanța militară a Rusiei drept „jalnică” și a deplâns „incompetența tactică, stupiditatea operațională și efortul strategic prostesc” al campaniei din Ucraina, potrivit CNN.

Mattis a mai vorbit despre eforturile anterioare ale SUA de a încerca să aducă Rusia în „comunitatea națiunilor”, dar a spus că acest lucru nu a fost posibil cu Putin la conducere.

„Tragedia timpurilor noastre este că Putin e un personaj (care vine) direct din Dostoievski. În fiecare seară merge la culcare furios, în fiecare seară merge la culcare înspăimântat, în fiecare seară merge la culcare cu gândul că Rusia este înconjurată de coșmaruri și asta este ceea ce îi ghidează acțiunile”, a arătat James Mattis.

Putin i-a îndepărtat din cercul lui pe toți cei care nu sunt de acord cu el, așa că „probabil a crezut că ucrainenii or să-i ureze bune venit”, a mai adăugat fostul șef al Pentagonului.

Cine este James „Mad Dog” Mattis

James Mattis, general în rezervă din 2013, a fost numit secretar al Apărării de fostul președinte Donald Trump în decembrie 2016, după câștigarea alegerilor prezidențiale.

El a activat în corpul pușcașilor marini și a fost o figură populară în rândul forțelor armate. A condus Comandamentul Central, care supervizează operațiunile militare americane din Orientul Mijlociu și Asia de Sud și este faimos pentru limbajul lui colorat, în care nu se sfiește să afirme că treaba militarilor americani este să meargă la război. De altfel, i se spune „Mad Dog” (Câinele turbat – n.r.), o expresie care în engleza vorbită se folosește pentru a descrie persoane extrem de curajoase, cu o voință și personalitate puternice.

Într-o frază celebră din 2003 atribuită lui Mattis, generalul le-ar fi spus pușcașilor marini din Irak: „Fiți politicoși, fiți profesioniști, dar să aveți un plan pentru a ucide pe oricine întâlniți”.

În decembrie 2018, James Mattis şi-a dat demisia din funcția de secretar al Apărării, la o zi după ce fostul președinte Donald Trump a anunţat retragerea trupelor americane din Siria, susţinând că ISIS a fost învinsă. 

El a recunoscut o serie de divergenţe cu Donald Trump, potrivit unei scrisori adresate preşedintelui american, făcută publică de Pentagon.

„Pentru că aveţi dreptul să aveţi un secretar al Apărării ale cărui vederi sunt apropiate de ale dumneavoastră (...), consider că este un lucru bun să mă retrag”, a scris fostul general al US Marine Corps în scrisoarea datată joi, la o zi după anunţul retragerii militare americane din Siria, la care s-a opus cu vehemenţă.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri