Ce mită au încercat americanii să dea unui căpitan de petrolier iranian ca să le dea nava

Data actualizării: Data publicării:
Tanker Carries Shipment Of Post War Oil From Iraq
Foto: GettyImages

Departamentul de Stat al Statelor Unite a confirmat că a oferit milioane de dolari căpitanului unui petrolier pentru ca acesta să permită confiscarea de către americani a vasului, relatează BBC.

Brian Hook, şeful departamentului de acţiune pentru Iran din cadrul Departamentului de Stat a trimis un email capitanului navei Adrian Darya 1 prin care i-a cerut să ducă nava într-un loc în care flota americană să-l poată prelua.

Vasul, suspectat că transportă petrol spre Siria, a fost sechestrat temporar de autorităţile britanice în Gibraltar, în iulie. A fost eliberat luna trecută, după ce Iranul a oferit garanţii în privinţa destinaţiei sale. Departamentul de Justiţie al SUA, însă, a încercat să blocheze eliberarea şi a emis un mandat pentru a îl confisca.

Primele rapoarte privind oferta pe care a primit-o căpitanul vasului au fost confirmate de Departamentul de Stat. Administraţia Trump era dispusă să plătească o sumă serioasă, câteva milioane de dolari, căpitanului de origine indiană, Akhilesh Kumar pentru ca acesta să predea vasul.

Kumar, însă, a ignorat emailurile, iar Statele Unite au decis să impună sancţiuni asupra persoanei sale. Vasul Adrian Darya 1, cunoscut anterior sub numele de Grace 1 a fost sechestrat în Gibraltar sub suspiciuni că ar fi transport petrol în Siria, încălcând, astfel, sancţiunile europene impuse acestui stat.

Site-urile de monitorizare arată că vasul se află în prezent în estul Mării Mediterane, deşi şi-a închis dispozitivul de urmărire. Sechestrarea iniţială a vasului a dus la o criză diplomatică între Regatul Unit şi Iran şi a degenerat într-un adevărat conflict al petrolierelor – Iranul a sechestrat la rândul său o navă suedeză sub pavilion britanic, Stena Impero în Golf. Miercuri, Iranul a eliberat 7 dintre cei 23 de membri ai echipajului.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri