Cine este și unde se află fostul vicepremier al Chinei, acuzat că a agresat-o sexual pe vedeta tenisului, Peng Shuai

Data actualizării: Data publicării:
Zhang Gaoli a fost acuzat la începutul lunii noiembrie de jucătoarea profesionistă de tenis din China, Peng Shuai, de agresiune sexuală.
Zhang Gaoli a fost acuzat la începutul lunii noiembrie de jucătoarea profesionistă de tenis din China, Peng Shuai, de agresiune sexuală. Sursă foto: Profimedia Images

La începutul acestei luni, Zhang Gaoli, oficialul Partidului Comunist Chinez și fost vicepremier în guvernul de la Beijing, a fost acuzat de jucătoarea de tenis chineză Peng Shuai, în vârstă de 35 de ani, de agresiune sexuală. Peng a spus că Zhang a abuzat-o sexual în urmă cu 10 ani, după care a avut cu acesta o relație extraconjugală ocazională, potrivit unei analize CNN

Înainte de a se retrage din funcția de vicepremier, Zhang Gaoli a fost una din figurile proeminente din centru eforturilor de organizare ale Chinei a ediției din 2022 a Jocurilor Olimpice de iarnă. 

În calitate de șef al unui grup de lucru guvernamental pentru Jocurile Olimpice de iarnă, care vor avea loc la începutul anului viitor la Beijing, Zhang a inspectat șantierele de construcții, a vizitat sportivii, a dezvăluit embleme oficiale ale evenimentului și a coordonat lucrările de pregătire.

De asemnea, Zhang Gaoli este cel care l-a întâmpinat pe Thomas Bach, președintele Comitetului Olimpic Internațional (CIO), la Beijing în 2016, promițându-i acestuia din urmă că va face ediția din 2022 a Jocurilor Olimpice de iarnă cu adevărat „fantastică, extraordinară și excelentă”.

CHINA-BEIJING-ZHANG GAOLI-THOMAS BACH-MEETING(CN)
Thomas Bach și Zhang Gaoli, fotografie din 2016. Sursă Foto: Profimedia Images

#MeToo în China, cu impact la nivel global

Totuși, acum, la trei ani de la pensionare și cu mai puțin de trei luni înainte de începerea Jocurilor Olimpice, Zhang Gaoli s-a trezit în centrul unui scandal exploziv, care a fost dezbătut la nivel mondial, amplificând apelurile internaționale pentru boicotarea Jocurilor a căror organizare a fost coordonată de acesta. 

Zhang, în vârstă de 75 de ani, a fost acuzat la începutul acestei luni de jucătoarea de tenis din China, Peng Shuai, de agresiune sexuală. Cu două titluri de Grand Slam la dublu, Peng Shuai a declarat inițial că în urmă cu 10 ani a avut o relație extraconjugală ocazională cu Zhang Gaoli. 

„De ce a trebuit să te întorci la mine, să mă duci la tine acasă și să mă forțezi să fac sex cu tine? Da, nu aveam nicio dovadă și pur și simplu era imposibil să adun dovezi. Nu am cuvinte să spun cât de dezgustată am fost și de câte ori m-am întrebat dacă mai sunt om. Mă simt ca un cadavru care merge”, a scris Peng Shuai într-o postare pe o rețea socială în 2 noiembrie. Postarea a fost ștearsă ulterior. 

„Îmi dau seama că cineva cu puterea dumneavoastră nu are frică. Dar chiar dacă sunt doar eu, ca un ou care lovește piatra sau ca o molie care zboară în flăcări, căutând autodistrugerea, trebuie să spun adevărul despre noi”, a adăugat Peng Shuai. 

Autoritățile chineze s-au grăbit să cenzureze toate declarațiile sportivei din China și orice mențiune despre acuzațiile de agresiune sexuală ale lui Peng, cenzurând total subiectul. Dar, pe măsură ce săptămânile au trecut, lumea tenisului feminin a început să ceară răspunsuri cu privire la locul în care se află Peng Shuai, precum și o anchetă completă asupra acuzațiilor ei împotriva lui Zhang.

Mai mult, autorităţile americane s-au declarat „profund îngrijorate” în ceea ce priveşte starea tensimenei chineze Peng Shuan, despre care nu s-a mai auzit nimic după ce sportiva a acuzat că a fost violată de un înalt funcţionar al Partidului Comunist Chinez. Casa Albă a solicitat Chinei să furnizeze „informaţii verificabile din surse independente" referitoare la locul unde se află Peng Shuan şi starea sa de sănătate.

Pe fondul îngrijorării globale tot mai mari cu privire la siguranța și bunăstarea jucătoarei de tenis, mai multe persoane care lucrează pentru mass-media controlată de guvernul chinez și pentru sistemul sportiv de stat din China au postat pe rețelele sociale fotografii și videoclipuri în care apărea Peng Shuai, ca dovadă a faptului că aceasta trăiește. 

Misterul a fost elucidat după ce Thomas Bach, președintele CIO, a purtat o convorbire telefonică video de o jumătate de oră cu jucătoarea chineză de tenis Peng Shuai. La convorbirea video au asistat și președinta Comisiei pentru sportivi, Emma Terho, precum și Li Lingwei, reprezentantul CIO în China. Peng Shuai a explicat că este în siguranță și este bine, se află la domiciliul ei din Beijing, dar ar dori să i se respecte intimitatea în acest moment.

peng shuai discutie cu thomas bach - cio
Jucătoarea de tenis Peng Shuai a vorbit o jumătate de oră prin videoconferință cu președintele CIO, Thomas Bach Sursă foto: olympics.com

În tot acest timp, Zhang Gaoli nu a dat niciun răspuns la acuzație. De la momentul în care s-a pensionat, Zhang și-a păstrat un profil rezervat și a dispărut din viața publică. În prezent, nu există informații publice referitoare la locul său actual în care își are domiciliul. Solicitările repetate ale jurnaliștilor CNN la Biroul de Informare al Consiliului de Stat al Chinei pentru declarații privind locul în care s-ar afla Zhang, precum și desfășurarea unei anchete în acest caz au rămas fără răspuns.

Cine este Zhang Gaoli

Cât timp a fost implicat activ în forurile de conducere ale Partidului Comunist Chinez, Zhang Gaoli a fost o figură, pe alocuri, plictisitoare, care nu s-a remarcat foarte mult în spațiul public. În fotografii și la televiziunea de stat, acesta a fost rar văzut vorbind. Cu toate acestea, când apărea la un eveniment, era mereu îmbrăcat la costum și se îngrijea întotdeauna de coafura sa. Potrivit unui profil realizat de mass-media de stat în 2013, lui Zhang îi plăcea tenisul, citea mult și juca șah în timpul liber.

„Nu am observat nimic remarcabil la el. Era un tehnocrat standard instruit și cultivat de sistemul Partidului Comunist Chinez. Nu a avut realizări notabile și nici nu a fost implicat în scandaluri speciale. A fost o figură fără nicio controversă", a declarat Deng Yuwen, fost editor al unui jurnal oficial al PCC, care locuiește acum în SUA.

Chiar și după ce a devenit oficial unul dintre cei mai puternici șapte oameni ai Chinei, Zhang Gaoli s-a remarcat rareori printre colegii săi din Comitetul permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez, unde a servit alături de președintele Xi Jinping din 2012 până în 2017.

Însă, personalitatea lui discretă a ascuns o putere extraordinară. În calitate de vicepremier, Zhang Gaoli a fost responsabil de multe dintre politicile economice ale Chinei, sectorul energetic și inițiativa internațională de infrastructură Belt and Road. 

CHINA-GUANGXI-NANNING-ZHANG GAOLI-ASEAN-VISIT
Zhang Gaoli (în centrul imaginii), vizitând un șantier de lucru din China. Sursă foto: Profimedia Images

Spre deosebire de Xi Jinping, care s-a născut din părinți deveniți eroi revoluționari comuniști, ceea ce i-a oferit un statut și prestigiu inevitabil în cadrul partidului, Zhang provenea dintr-un mediu modest.

Născut în 1946, într-o familie de fermieri într-un mic sat de pe litoral din provincia de sud-est Fujian, Zhang Gaoli a crescut sărac. Tatăl său a murit înainte ca el să împlinească 3 ani, iar el și-a ajutat mama cu munca la fermă și în ceea ce privește pescuitul încă de la o vârstă fragedă, potrivit rapoartelor presei de stat din China. 

Zhang Gaoli a studiat din greu și a fost admis la departamentul de economie al Universității Xiamen, o instituție prestigioasă din provincia sa natală. Când a absolvit studiile, China se afla în mijlocul Revoluției Culturale declanșate de președinte Mao Zedong în 1966.

Printre primele locuri de muncă ale lui Zhang s-a numărat o slujbă modestă într-o companie petrolieră de stat din provincia învecinată Guangdong. Acolo avea sarcina să transporte saci de ciment dintr-un depozit în altul. Potrivit presei de stat chineze, în timp ce lucra acolo a întâlnit-o pe Kang Jie, o colegă care avea să-i devină soție. În cele din urmă, Zhang Gaoli a devenit tot mai activ și a reușit să avanseze ierarhic în cadrul companiei petroliere.

În următoarele trei decenii, Zhang și-a continuat ascensiunea. În anii ‘90 a fost pus responsabil de planificarea economică pentru provincia Guangdong, o provincie pionier al reformelor economice ale Chinei. În Guangdong, el a fost o scurtă perioadă șef al PCC în Shenzhen, o zonă economică specială înființată de fostul lider suprem Deng Xiaoping.

La începutul anilor 2000,  Zhang Gaoli a fost repartizat în Shandong, a treia cea mai mare provincie economică a Chinei, înainte de a deveni șeful partidului în Tianjin, un important oraș-port de lângă Beijing, în anul 2007.

profimedia-0353763468
Zhang Gaoli, unul dintre principalii organizatori ai Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2022, la o adunare a Comitetului Partidului Comunist Chinez. Sursă foto: Profimedia Images

Care sunt acuzațiile

În Tianjin, se presupune că Zhang Gaoli a început o relație sexuală cu Peng Shuai, potrivit mesajului de pe rețelele sociale al jucătoarei de tenis. Peng a susținut în postare că a avut o relație sexuală cu Zhang în urmă cu mai bine de 10 ani, deși nu a explicat circumstanțele.

În 2012, când Xi Jinping a preluat conducerea Partidului Comunist Chinez, Zhang Gaoli a fost promovat ca membru în Comitetul permanent al Biroului Politic de la Beijing. Peng Shuai susține că la scurt timp după acest moment, cei doi au rupt orice fel de contact.

Apoi, susține jucătoarea de tenis, într-o dimineață, în urmă cu aproximativ trei ani, după ce Zhang Gaoli s-a retras din viața politică, Peng a fost brusc invitată de acesta la o partidă de tenis la Beijing. După meciul demonstrativ, a scris jucătoare de tenis, Zhang Gaoli și soția lui au invitat-o pe Peng Shuai la ei acasă, unde Peng susține că a fost obligată să întrețină relații sexuale cu fostul oficial de rang înalt al Partidului Comunist Chinez. 

Peng Shuai susține că a cedat avansurilor din cauza faptului că s-a panicat, a început să îi fie frică și și-a amintit de momentele petrecute cu Zhang în Tianjin. Jucătoarea de tenis susține că atunci a început o relație extraconjugală cu Zhang, dar a suferit „prea multe nedreptăți și insulte”. Peng Shuai a declarat că s-a certat cu Zhang Gaoli la sfârșitul lunii octombrie, iar acesta a refuzat să o întâlnească și a dispărut.

Chinese professional tennis player Peng Shuai plays against Serbian professional tennis player Nina Stojanovic at the second round of WTA Guangzhou Open 2019 in Guangzhou city, south China's Guangdong province, 18 September 2019.Chinese professional tenn
Jucătoarea de tenis chineză Peng Shuai, într-un meci la un turneul WTA. Sursă foto: Profimedia Images

La o conferință de presă de marți, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei, Zhao Lijian, a refuzat să comenteze dacă guvernul chinez va lansa o anchetă cu privire la acuzațiile de agresiune sexuală ale lui Peng împotriva lui Zhang. Acesta a repetat comentariile anterioare făcute reporterilor, spunând că situația lui Peng „nu reprezintă o problemă diplomatică”.

Oficialul Partidului Comunist Chinez a adăugat că guvernul speră că „speculațiile rău intenționate” cu privire la bunăstarea și locul în care se află Peng vor înceta și că cazul ei nu ar trebui politizat.

Postarea sportivei Peng Shuai s-a viralizat pe rețelele sociale chineze și a fost ștearsă în mai puțin de 30 de minute. Capturile de ecran au circulat inițial pe scară largă pe rețelele sociale și în grupurile de chat private, dar în curând au fost cenzurate și ele, împreună cu alte postări care discutau cazul.

Contul verificat al lui Peng, care are peste jumătate de milion de fani, a rămas activ pe Weibo, dar a fost blocat de la căutări. Toate secțiunile de comentarii de sub postările ei anterioare au fost și ele blocate.

Ca semn al nivelului fără precedent de cenzură, chiar și o pagină de discuții despre tenis de pe Weibo a fost blocată pentru comentarii, În plus, și cele mai vagi referințe la acuzațiile ei au fost eliminate de pe internet.

Pe Douban, un site de recenzii de film asemănător IMDB, pagina serialuluicoreean „Prime Minister and I” a fost cenzurată, după ce utilizatorii au discutat cazul lui Peng în secțiunea de comentarii.

copie profimedia-0644188310
Imagine publicată de contul de Twitter afiliat presei de stat din China pe 21 noiembrie 2021, în care se presupune că starul tenisului Peng Shuai semnează mingi cu autografe pentru copii la ceremonia de deschidere a finalei Junior Tennis Challenger la Beijing. Sursă foto: Profimedia Images

Și, în timp ce persoanele apropiate de regimul de la Beijing susțineau pe rețelele internaționale de socializare o narațiune conform căreia Peng este bine și în siguranță, menționarea vedetei de tenis a rămas complet absentă în media națională și în sfera online a țării. În tot acest timp, Zhang Gaoli a rămas tăcut. Ultima sa apariție publică a fost pe 1 iulie, la a 100-a aniversare a înființării Partidului Comunist Chinez.

Cât de posibil este să fie demarată o anchetă

WTA (Organizația reprezentativă a jucătoarelor profesioniste de tenis), precum și mai multe jucătoare de tenis de top din lume, printre care Serena Williams, cât și reprezentanți ai ONU, au cerut o investigație completă, corectă și transparentă privind acuzațiile lui Peng împotriva lui Zhang.

Dar până în prezent nu a existat niciun indiciu că o anchetă este în curs. Autoritățile chineze nu au recunoscut până acum acuzația lui Peng și rămâne neclar dacă jucătoarea de tenis a raportat acuzațiile ei poliției din Beijing. 

Ling Li, o expertă în politică și drept chinez la Universitatea din Viena, a transmis că dacă acuzațiile lui Peng ar fi adevărate, relația extraconjugală a lui Zhang ar fi, fără îndoială, considerată „improprie” și ar reprezenta o încălcare a „disciplinei stilului de viață” din partidul comunist chinez.

Potrivit regulilor Comisiei Centrale de Inspecție a Disciplinei, mult temutul organ de supraveghere disciplinară al Partidului Comunist din China, sancțiunea pentru o astfel de abatere poate duce la excluderea din partid, în funcție de cât de mult daune a suferit partidul din cauza incidentului, a explicat profesoara Li.

„Până acum nu a existat niciun oficial de partid de rang înalt care să fi fost exclus din partid doar pe baza unei infracțiuni privind stilul său de viață. O astfel de acuzație de conduită sexuală greșită nu declanșează neapărat o anchetă anticorupție”, a adăugat Ling Li. Aceasta mai spune că „pentru a lansa o investigație anticorupție împotriva unui membru al Biroului Politic, decizia trebuie luată de Comitetul permanent al Biroului Politic de la Beijing în mod colectiv”.

China Celebrates 100th Anniversary Of The Communist Party At Mass Gala
Guvernul chinez în frunte cu liderul suprem al Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, proiectat pe un ecran uriaș în timpul ceremoniei de aniversare a 100 de ani de la înființarea Partidului Comunist din China. Sursă foto: Getty Images

În China, liderii de partid de rangul lui Zhang au o imagine „imaculată” în fața publicului larg și ar fi aproape de neconceput ca o acuzație de agresiune sexuală să doboare credibilitatea liderului de partid.

Deng Yuwen, fostul editor al jurnalului de partid, a spus că este practic imposibil ca Partidul Comunist din China să cedeze presiunii internaționale pentru a efectua o investigație transparentă asupra lui Zhang Gaoli și a dezvălui rezultatele lumii.

„Chiar dacă Zhang nu este văzut ca un lider apropiat de președintele Xi Jinping, pedepsirea publică a unui fost oficial de elită care a lucrat cu Xi pentru o presupusă conduită sexuală neadecvată ar fi probabil considerată o mare jenă nu numai pentru partid, ci și pentru Xi însuși, mai ales având în vedere că liderul suprem de la Beijing a încercat din greu să instituie disciplina de partid”, a subliniat Yuwen.

Sub conducerea lui Xi Jinping, partidul a vizat mai multe cazuri de hărțuire din partea unor oficiali de rang înalt de la Beijing, care au abuzat de puterea lor pentru a întreține relații sexuale cu alte persoane. În ultimii ani, a devenit o obișnuință ca mass-media de stat din China să relateze despre viețile private încurcate ale oficialilor. Ulterior, toți cei acuzați au fost demiși din funcție.

„De îndată ce a venit la putere, Xi a subliniat că oficialii ar trebui să fie onești, corecți și să acționeze ca modele morale pentru societate. El a cerut membrilor Partidului Comunist să-și mențină puritatea ideologică. Cu toate acestea, deși abuzurile sunt încă predominante în rândul vieții private a funcționarilor comuniști de la Beijing, ultimul lucru pe care dorește China să-l facă este să dea comunității internaționale impresia că are dreptate în privința derapajelor din interiorul Partidului Comunist Chinez”, explică Deng Yuwen. 

Acesta mai spune că mingea este acum în terenul comunității sportive internaționale, și doar de aceasta depinde dacă va continua să facă presiuni pentru o anchetă completă a acuzațiilor lui Peng Shuai.

Cât despre Zhang Gaoli, acesta nu s-ar fi așteptat probabil că după ce și-a dedicat o mare parte din ultimii ani pregătirilor pentru Jocurile Olimpice de iarnă, acuzațiile împotriva lui să alimenteze cu puțin timp înainte de deschidere apelurile tot mai mari pentru boicotarea ediției din 2022 a Jocurilor de Iarnă. 

„Dacă tot mai multe țări se alătură boicotului olimpic și presiunea devine prea mare, nu putem exclude complet posibilitatea, oricât de mică, ca partidul să-l arunce pe Zhang Gaoli sub autobuz, adică să-l excludă”, a mai spus Deng Yuwen. 

Citește și: 
China se străduiește să arate că Peng Shuai e bine, dar imaginile difuzate de propagandă provoacă noi îngrijorări

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri