Sari la conținut

Congresul i-a luat lui Trump dreptul de a ridica sancţiunile împotriva Rusiei

Deşi legea privind noile sancţiuni împotriva Rusiei decise de Congres şi Camera Reprezentanţilor a ajuns şi pe masa sa, veto-ul preşedintelui Donald Trump nu ar mai putea fi eficient, date fiind particularităţile votului de zilele trecute.

trump putin colaj getty

Fotografii: Guliver/GettyImages

Zilele trecute, Camera Reprezentanţilor şi Congresul au adoptat un set de sancţiuni la adresa Rusiei cu vot majoritar covârşitor. La această situaţie s-a ajuns şi graţie contribuţiei minorităţii democrate, care a votat cot la cot cu republicanii. Odată votată, legea a fost transmisă Casei Albe, urmând ca şi preşedintele Donald Trump să ia o decizie în acest sens.

Noile sancţiuni au stârnit furia Moscovei. Ca răspuns, liderul de la Kremlin a anunţat că va expulza 755 de diplomaţi americani, inflamarea relaţiilor dintre cele două state atingând astfel un nou maxim.

Însă detaliul care merită subliniat este faptul că preşedintele Trump nu poate, practic, să întoarcă decizia votată în Congres şi Camera Reprezentanţilor.

În teorie, Donald Trump poate să promulge sau să respingă legea, însă un posibil veto al acestuia pune următoarea problemă: dacă va face uz de el, republicanii şi democraţii au totuşi asigurată majoritatea pentru a trece legea. În Camera Reprezentanţilor, împotriva impunerii acestor sancţiuni s-au pronunţat doar trei aleşi, 419 fiind pentru.

Liderul de la Casa Albă spera să remedieze situația, pe relaţia Washington-Moscova, dar administrația sa se confruntă cu anchete privind amestecul Rusiei în alegerile din SUA de anul trecut.