Congresul SUA a adoptat un proiect de lege care prevede şi un ajutor de 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Data publicării:
Congresul-american
Legea a fost votată în Camera Reprezentanţilor cu 225 de voturi pentru şi 201 împotrivă. Foto: Profimedia Images

Congresul american a adoptat vineri un vast proiect de lege de finanţare a serviciilor federale, în valoare totală de 1.700 de miliarde de dolari, dintre care 45 sunt destinate Ucrainei, printr-un ultim vot al Camerei Reprezentanţilor dominate de democraţi, informează Agerpres.

Dacă legea nu ar fi fost votată vineri, administraţia americană ar fi rămas paralizată. Potrivit legii, 858 de miliarde de dolari vor fi destinate pentru apărare, iar restul de bani pentru alte programe interne.

Astfel, cheltuielile SUA vor creşte cu 8 la sută în domeniul militar şi cu 5 la sută pentru celelalte programe.

Pachetul prevede şi alocarea sumei de 44,9 miliarde de dolari pentru sprijin militar şi economic destinat Ucrainei.

Votul a divizat şi membrii Partidului Republican. În timp ce unii au afirmat că cheltuielile sunt prea mari, alţii au susţinut măsura. Printre ei s-a numărat şi Mitch McConnell, liderul republicanilor din Senat, unde legea a fost aprobată deja în urmă cu câteva zile.

Într-un inteviu pentru NBC News, acesta a spus că este nevoie de o creştere a cheltuielilor, în special pentru apărare şi în contextul competiţiei cu China.

"Nu doar că trebuie să ajutăm Ucraina, trebuie să avem o bază de pornire mai mare şi cu bugetul apărării. Am cheltuit mulţi bani pentru priorităţile din ţară, în ultimii ani. Unii justificat, în timpul pandemiei. Însă urgenţele actuale nu sunt în ţară", a spus acesta.

Preşedintele Joe Biden urmează să promulge acum legea.

După rezultatul votului din Camera Reprezentanţilor, preşedintele american a afirmat că măsura este "bună pentru economia şi competitivitatea noastră, bună pentru comunităţile noastre" şi a adăugat că va semna legea "imediat ce ajunge pe birou".

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri