Consens în Bulgaria pentru formarea unui guvern stabil. Liberalii și conservatorii au ales soluția rotației premierilor

Data publicării:
Maria Gabriel, viitor vicepremier în Bulgaria și Nikolay Denkov, viitor premier în Bulgaria susțin o conferință de presă la Sofia, pe 22 mai 2023.
Maria Gabriel va fi vicepremier în guvernul condus de Nikolay Denkov, urmând ca după 9 luni cei doi să facă schimb de roluri. Foto: Profimedia Images

Liberalii și conservatorii din Bulgaria au ajuns la un consens pentru a forma un guvern, după cinci tururi de alegeri legislative în ultimii doi ani, o parte a soluției găsite fiind rotația premierilor.

Anunțul a fost făcut de fostul comisar european Maria Gabriel, care a fost însărcinată de conservatori să negocieze formarea unui guvern stabil cu tabăra liberală, pentru a fi evitate noi alegeri.

"Am făcut toţi multe concesii", a anunțat ea într-o conferinţă de presă, la Sofia, potrivit News.ro.

Maria Gabriel, în vârstă de 44 de ani, care a demisionat din postul de la Bruxelles săptămâna trecută, urmează să fie, într-o primă fază, vicepremier în Cabinetul unui cercetător, Nikolay Denkov, în vârstă de 60 de ani, ales de către coaliţia reformatoare liberală CC/BD.

După nouă luni, Maria Gabriel urmează să preia conducerea Guvernului.

"Am căutat o soluţie prin care să evităm pericolul real al unor noi alegeri", a declarat Nikolay Denkov, în conferinţa de presă comună cu Maria Gabriel.

Bulgaria a organizat la doi aprilie al cincilea rând de alegeri legislative în doi ani, după ce diverse formaţiuni politice bulgare au eşuat să ajungă la un acord.

În Bulgaria s-au succedat - cu excepţia unei scurte perioade liberale - numeroase guverne interimare numite de către şeful statului.

Partidul GERB (conservatori) al fostului premier Boiko Borisov, care s-a clasat primul în urma scrutinului, a desemnat-o la 10 mai pe Maria Gabriel să găsească o soluţie, insitând asupra profilului consensual al acesteia.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri