Foto Continuă protestele la Belgrad. Mii de oameni cer în stradă anularea votului din 17 decembrie

Data publicării:
protest la belgrad
Protestul de sâmbătă a fost susținut de organizațiile studențești și de organizația ProGlas. Sursa foto: Profimedia Images

Mii de oameni s-au adunat sâmbătă într-o piață din centrul Belgradului, în cel mai mare protest de până acum împotriva alegerilor parlamentare și municipale din 17 decembrie. Opoziția și manifestanții cer anularea votului, transmite Reuters.

Protestatarii care fluturau steaguri sârbe și țineau un banner pe care scria „Nu acceptăm” au aplaudat-o pe Marinika Tepic, lider al alianței de opoziție „Serbia împotriva violenței”, care se află în greva foamei din 18 decembrie.

Partidul Progresist Sârb (SNS), aflat la guvernare, a câștigat 46,72% din voturi la alegerile parlamentare anticipate din 17 decembrie, potrivit rezultatelor preliminare ale comisiei electorale de stat.

„Aceste alegeri trebuie anulate”, le-a spus Tepic, care a urcat pe scenă cu ajutorul a doi colegi, protestatarilor, adunați în fața hotelului Moscova.

30.12.2023 Belgrade(Serbia) Politics/ protest against voting irregularities during the recent general elections Marinika
Marinika Tepic le-a vorbit protestatarilor. Sursa foto: Profimedia Images

„Serbia împotriva violenței”, care s-a clasat pe locul al doilea la alegerile generale, a acuzat SNS de fraudă la vot pe scară largă, pe care autoritățile o neagă.

O misiune internațională de monitorizare în urma votului a declarat că SNS a câștigat un avantaj nedrept prin cumpărarea mass-media, prin influența necorespunzătoare a președintelui Aleksandar Vucic și neregulile de la urne, cum ar fi cumpărarea de voturi.

Autoritățile sârbe neagă acuzațiile.

Jovana Djokovic, un dezvoltator de software în vârstă de 29 de ani, a spus că a venit la protest împreună cu părinții ei, care au condus la Belgrad din Kraljevo, care se află la 177 de kilometri la sud de capitală.

„Am venit aici pentru a-mi exprima dezacordul cu rezultatul alegerilor. Simt responsabilitatea de a fi aici”, a spus Djokovic. „Alegerile nu au fost corecte”.

30.12.2023 Belgrade(Serbia) Politics/ opposition protest against voting irregularities during the recent general electio
Marinika Tepic, lidera opoziției care se află în greva foamei, are origini românești. Sursa foto: Profimedia Images

Din 17 decembrie, opoziția a organizat zilnic proteste împotriva rezultatelor alegerilor în fața comisiei electorale, atrăgând în mare parte câteva sute de oameni.

Protestul de sâmbătă a fost susținut de organizațiile studențești și de o inițiativă care adună personalități publice, inclusiv intelectuali și actori proeminenți, numită ProGlas.

„Serbia împotriva violenței” s-a clasat pe locul al doilea în alegeri, cu 23,56% din voturi. Partidul Socialist din Serbia a fost al treilea cu 6,56%.

Rezultatele complete ale alegerilor vor fi publicate abia luna viitoare.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri