Controversa dronelor rusești căzute pe teritoriul României. Kuleba spune că ucrainenii au dovezi. Odobescu: „Nu a fost cazul”

Data publicării:
izmail prot drona
Atac cu drone asupra portului Izmail de pe Dunăre. Foto: Twitter

România și Ucraina au două versiuni diferite în legătură cu prăbușirea unor drone rusești pe teritoriul țării nostre. Ucrainenii susțin că astfel de apărate s-au prăbușit și au explodat în România, în timpul atacului asupra portului Izmail de pe Dunăre. De partea cealaltă,  autoritățile române neagă această versiune și spun că „deși există riscul” unor astfel de incidente sau accidente, „nu este deocamdată cazul”.

Kievul are dovezi fotografice că dronele rusești au lovit teritoriul României în timpul unui atac aerian asupra portului Izmail, a declarat luni și ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba. Anterior, purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean a declarat că dronele rusești au căzut și au explodat luni pe teritoriul României în timpul unui atac asupra infrastructurii portuare ucrainene de pe fluviul Dunărea.

Precizările lui Kuleba vin în contextul în care autoritățile de la București au negat informația.

„Desigur, există un risc pentru că ceea ce s-a întâmplat acolo este foarte aproape de granițele noastre”, a spus ministrul român de externe Luminița Odobescu. „Am văzut că Rusia continuă cu cinism să atace infrastructura civilă, nepermițând Ucrainei să-și exporte cerealele.  Desigur, există riscul de accidente sau incidente, dar deocamdată nu a fost cazul”, a declarat șefa diplomației române.

Și ministerul român al Apărării a transmis că pe teritoriul României nu au căzut drone rusești.

„Ministerul Apărării Naționale infirmă în mod categoric informațiile din spațiul public cu privire la o așa-zisă situație apărută în cursul nopții de 3 spre 4 septembrie, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României. Structurile cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale au monitorizat în timp real situația generată de atacurile rusești executate cu drone, atât în cursul nopții trecute, cât și sâmbătă spre duminică, asupra infrastructurii din proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre. În niciun moment, mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României”, se arată într-un comunicat de presă al MApN. 

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri