Coreea de Nord anunță când va lansa primul său satelit militar de spionaj

Data publicării:
Kim Jong Un (C) and his daughter, presumed to be named Ju Ae (2nd R), meeting with the Non-permanent Satellite Launch Preparatory Committee and inspecting a military reconnaissance satellite
Kim Jong Un a inspectat primul satelit-spion militar al Coreei de Nord. Foto: Profimedia

Coreea de Nord a confirmat marţi lansarea unui satelit militar spion în iunie pentru a „face faţă acţiunilor militare periculoase ale Statelor Unite”, potrivit agenţiei oficiale de presă KCNA, transmite AFP.

„Satelitul de recunoaştere militară numărul 1” va fi „lansat în iunie” pentru a „face faţă acţiunilor militare periculoase ale SUA şi ale vasalilor lor”, a afirmat Ri Pyong Chol, vicepreşedintele Comisiei Militare Centrale a partidului de guvernământ, citat de KCNA, potrivit Agerpres. 

Japonia anunţase luni că a fost informată de Coreea de Nord cu privire la o viitoare lansare a unui satelit, un proiect despre care guvernul japonez consideră că ar disimula, de fapt, o lansare de rachete balistice.

Potrivit Tokio, Phenianul a comunicat Gărzii de Coastă japoneză că o rachetă va fi lansată între 31 mai şi 11 iunie şi este de aşteptat să aterizeze într-o zonă din apropierea Mării Galbene, a Mării Chinei de Est şi la est de insula Luzon din Filipine.

Coreea de Nord a testat deja rachete balistice în 2012 şi în 2016, pe care le-a descris drept lansări de sateliţi şi care au survolat departamentul insular Okinawa din sudul Japoniei.

Dezvoltarea unui satelit de recunoaştere face parte din proiectele cheie de apărare ale regimului de la Phenian, dezvăluite anul trecut de liderul nord-coreean Kim Jong Un. Pe 16 mai, liderul nord-coreean a vizitat locul în care satelitul este dezvoltat şi a dat undă verde "planului său de acţiune viitor".

Strategia de comunicare a regimului nord-coreean de a notifica Japonia cu privire la viitoarele lansări, dar nu şi Coreea de Sud, ar putea fi legată de exerciţii comune majore desfăşurate de Seul şi Washington, care au început joi la doar 25 km sud de graniţa intercoreeană, a declarat pentru AFP analistul Cheong Seong de la Centrul de studii nord-coreene al Institutului Sejong.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri