Corupție și alegători frustrați. Singaporezii își aleg noul președinte al țării, pe fondul unor scandaluri imense

Data actualizării: Data publicării:
sectie de vot în Singapore
Alegerile din acest an au fost precedate de o discuție publică despre distrugerea buletinului de vot ca formă de protest. Sursa foto: Profimedia Images

Alegerea unui nou președinte se desfășoară în Singapore pe fondul unor scandaluri politice imense. Guvernul se confruntă cu o anchetă de corupție, parlamentarii demisionează, iar alegătorii își exprimă public frustrarea față de procesul electoral și de partidul aflat la putere de mai bine de șase decenii, informează The Guardian.

Singaporezii vor alege vineri un nou președinte, un vot care va măsura starea de spirit a publicului într-un moment în care partidul de guvernământ, care este la putere de mai bine de șase decenii, este tulburat de scandaluri politice neobișnuite.

Votul are loc în timp ce un înalt oficial al guvernului este investigat de agenția anti-corupție a țării și după demisia a doi parlamentari importanți

Președintele, care ar trebui să fie neutru din punct de vedere politic, are în mare măsură un rol ceremonial, dar are anumite puteri care pot exercita un control asupra guvernului, cum ar fi capacitatea de a aproba investigațiile anticorupție și de a se opune anumitor decizii.

Guvernul orașului-stat este condus în prezent de prim-ministrul Lee Hsien Loong al Partidului Acțiunea Poporului (PAP), care a condus Singapore în mod continuu din 1959 încoace.

Tharman Shanmugaratnam, un fost viceprim-ministru care este considerat candidatul preferat al PAP, a fost descris drept lider în sondaje. Acestea vor fi primele alegeri prezidențiale contestate din mai bine de un deceniu.

Cu toate acestea, Terence Lee, profesor de politică și comunicare la Sheridan Institute of Higher Learning, a spus că crede că mulți alegători vor folosi alegerile pentru a trimite un mesaj partidului de guvernământ, nivelul de nemulțumire fiind mare. “A fost”, spune el, „mult mai multă conștientizare a mediului politic și nevoia de a echilibra PAP”.

Alegerile din acest an au fost precedate de o discuție despre distrugerea buletinului de vot ca formă de protest, a adăugat Lee, lucru despre care a spus că nu s-a întâmplat atât de pe față la voturile anterioare. “În cele din urmă, nu este clar câți și-ar strica buletinele de vot”, a spus el.

Votul este obligatoriu în Singapore

Procesul electoral include o etapă de verificare strictă a candidaților, despre care criticii spun că înseamnă că aceștia nu au cum să mai fie reprezentativi pentru public.

Pentru candidații din sectorul privat, există diverse cerințe, inclusiv necesitatea de a fi fost director executiv al unei companii care să aibă, în medie, capitaluri proprii ale acționarilor de cel puțin 370 milioane USD. Cei din sectorul public trebuie să fi ocupat, de exemplu, funcții înalte în serviciul public.

„Au fost mulți care au ajuns să vadă că aceste alegeri prezidențiale îi favorizează în esență doar pe cei care sunt din interiorul sistemului și nu sunt primitori cu cei care nu aparțin acestui sistem”, a spus Felix Tan, lector asociat și analist politic la Universitatea Tehnologică Nanyang .

Tharman Shanmugaratnam, candidează împotriva lui Ng Kok Song, în vârstă de 75 de ani, fostul director de investiții la fondul suveran de avere GIC, și a lui Tan Kin Lian, în vârstă de 75 de ani, fost director executiv al asigurătorului NTUC Income.

Tan Kin Lian este văzut de mulți ca fiind cel mai independent dintre candidați și a primit sprijin din partea mai multor lideri ai opoziției. Dar s-a confruntat cu critici din cauza comentariilor anterioare făcute pe rețelele sociale, inclusiv a postărilor frecvente despre femei, pe care le descrie drept „fete drăguțe”. O postare din 2021 a inclus o imagine de prim-plan cu pantalonii scurți purtați de o femeie. Din acel moment încoace, el și-a cerut scuze de mai multe ori femeilor care cred că imaginile și comentariile postate de el sunt “incomode”.

Rebecca Grace Tan, lector la Universitatea Națională din Singapore, a spus că există diverși factori care afectează modul în care oamenii își vor folosi votul, inclusiv înțelegerea diferită a președinției în sine. Unii își imaginează că rolul poate fi unul mai activ, în timp ce alții îl consideră în mare măsură ceremonial, președintele fiind un reprezentant al națiunii din străinătate.

Tharman este considerat competent și are rate ridicate de sprijin, a spus Rebecca Grace Tan. „Este un candidat pentru care oamenilor le vine greu să nu îi dea votul, într-o țară în care este prețuită experiența, este prețuită competența, oamenii unși cu toate alifiile, cu vorbele la ei, mai ales că președinția este prezentată și discutată ca fiind o reprezentantă a naţiunii în lume."

Sondajele se vor închide vineri la ora locală 20:00, iar rezultatele sunt așteptate mai târziu sau sâmbătă dimineața.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri