Cozi de sute de metri la benzinăriile din Ungaria. Țara se confruntă cu o criză de carburanți

Data publicării:
coadă de mașini la o stație de benzină din Budapesta, Ungaria
Mașini stau la coadă la o stație de benzină din Budapesta. Foto: Profimedia Images

O penurie de carburant a creat cozi la benzinăriile din Ungaria, a transmis marţi gigantul ungar de energie MOL, în opinia căruia această situaţie este consecinţa plafonării preţurilor la benzină impusă de guvernul lui Viktor Orban. Presa maghiară a prezentat marţi cozi de aşteptare de sute de metri la benzinăriile din ţară.

„Situaţia ofertei este evident critică, cererea a explodat, consumatorii fac rezerve, şi au început achiziţiile determinate de panică”, a precizat Gyorgy Bacsa, director executiv al MOL, într-un comunicat transmis agenţiei France Presse, preluate de Agerpres.

 Un fotograf al France Presse a constatat că majoritatea pompelor din mai multe staţii de alimentare din Budapesta erau goale.

„O penurie parţială a produselor noastre ne afectează întreaga reţea, iar un sfert dintre benzinăriile noastre sunt complet goale”, a declarat Bacsa.

Penuria de carburant este cauzată de o scădere cu 30% a importurilor de carburant, precum şi de unele operaţiuni de mentenanţă într-una din rafinăriile MOL, care ar urma să dureze „mai multe săptămâni”, a precizat el.

Deficitul de import este o consecinţă a plafonării preţurilor la carburanţi impusă de guvern, ceea ce a determinat companiile străine să îşi reducă livrările de carburant către Ungaria, conform Asociaţiei Benzinăriilor Independente (FBSZ).

„Trebuie să se renunţe la plafonarea preţurilor”, a precizat FBSZ într-un comunicat transmis AFP.

În noiembrie 2021, Budapesta a decretat un preţ fix de circ 1,17 euro pe litrul de benzină fără plumb 95. Revizuit la fiecare trei luni, plafonul a fost prelungit ultima dată în septembrie şi rămâne în vigoare până la finalul anului.

Guvernul a afirmat că plafonarea preţurilor - la o serie de produse alimentare de bază, precum şi la carburant - vizează sprijinirea activităţii economice şi reducerea inflaţiei galopante pe care executivul o pune pe seama efectelor sancţiunilor UE împotriva Rusiei.

Inflaţia din Ungaria calculată la un an a ajuns la 21,6% în octombrie, cel mai ridicat nivel al său de după 1996 şi al treilea cel mai mare din UE, conform Eurostat.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri