Criza ecologică din Crimeea. Grănicerii au deschis frontiera pentru 46 de persoane care aveau nevoie urgentă de ajutor medical

Data actualizării: Data publicării:
armiansk

Chiar dacă, oficial, granița dintre Peninsula Crimeea și Ucraina este închisă, ca urmare a crizei ecologice din orașul Armiansk, poliția ucraineană de frontieră a deschis granița pentru ca 46 de persoane să intre în Ucraina și să primească tratament medical în urma expunerii la substanțele toxice.

Summer In The Crimea After It Is Annexed By Russia In 2014
Foto: Gulliver/ Getty Images

Persoanele, majoritatea bătrâni, mamei cu copii și locuitori cu dizabilități, au trecut în Ucraina în ultimele trei zile pe la punctul de demarcație teritorială Kalanchak, a declarat șeful grănicerilor din regiunea Herson, Ivan Șevțov, potrivit UAWire, care citează Radio Hromadske.

De altfel, ambulanțele sunt pregătite să transporte oricând persoane care cer ajutor medical la punctele Kalanchak și Chaplynka.

Krîmski Titan, gigantul industrial din Crimeea, și-a sistat complet activitatea după criza ecologică provocată de iazul de deșeuri al uzinei.

Presa din Ucraina scrie că norii infestați de dioxid de sulf ar fi ajuns din Armiansk, nucleul de toxicitate, până regiunea Herson.

CITIȚI ȘI: Cele mai mari catastrofe ecologice din România și din lume

Până acum, 41 de grăniceri ucraineni, de pe linia demarcație teritorială cu Peninsula Crimeea, în apropiere de Armiansk, au avut nevoie de intervenție medicală în urma expunerii la pulberea toxică din aer, dintre care 5 au fost spitalizați de urgență.

Anterior, circa 4.000 de persoane au fost evacuate din Crimeea către centre de îngrijire.

Kievul și-a exprimat disponibilitatea de a lua copiii afectați de accidentul ecologic pentru a-i trata, însă administrația rusească din Crimeea – care nu dispune de aceeași infrastructură de sănătate precum capitala Ucrainei – au refuzat oferta.

În ultimele două săptămâni, localnicii s-au plâns de un miros înţepător în atmosferă şi de probleme respiratorii. Au existat şi relatări despre apariţia unor pete uleioase pe maşini sau depozite de culoare maronie.

Autorităţile locale sunt acuzate că ar fi încercat să muşamalizeze incidentul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri