Cum a reușit Taiwanul să reducă efectele cutremurului devastator de 7,4. Autoritățile aveau un plan pe care l-au aplicat imediat

Data actualizării: Data publicării:
salvatori in taiwan
Salvatorii din Taiwan caută 18 persoane care sunt date dispărute după cutremurul cu magnitudinea de 7,4. FOTO: Profimedia Images

Salvatorii din Taiwan caută 18 persoane care sunt date dispărute după cutremurul cu magnitudinea de 7,4 de acum două zile. Efectele cutremurului puteau fi mult mai dramatice avînd în vedere magnitudinea seismului, dar, folosind experiența din alte evenimente similare, autoritățile locale au aplicat de îndată un plan pe care îl aveau pregătit și în cadrul căruia fac simulări constant pentru a pregăti populația.

Cutremurul produs miercuri în comitatul puţin populat Hualien din estul Taiwanului a provocat moartea a zece persoane, lăsând sute de oameni izolaţi într-un parc naţional după ce bolovani s-au rostogolit de pe munţi, blocând drumurile.

Departamentul de pompieri din Taiwan a declarat că dintre cei 18 dați dispăruți patru sunt cetățeni străini.

Alte şase persoane sunt date dispărute, după ce cutremurul le-a surprins în timpul unei drumeții. O echipă de salvare formată din 45 de persoane încearcă să ajungă la ele.

Salvatorii au confirmat că aproximativ 400 de persoane izolate la un hotel de lux din Parcul Naţional Defileul Taroko sunt în siguranţă. Au fost aduse provizii, iar cei răniți au fost preluați și duși la spital.

Cât de bine era pregătit Taiwanul pentru un cutremur puternic

Autoritățile din această țară insulară și-au învățat lecțiile. De exemplu, la doar două ore de la seismul urmat de zeci de replici, unele dintre ele puternice, un oficial local anunța deja că a fost amenajat un adăpost de urgenţă la o şcoală din apropiere.

Mai mult, echipele de intervenție s-au mobilizat de urgență pentru a evacua oamenii din clădirile avariate, înainte ca ele să se prăbușească în cazul unor replici.

Autoritățile locale spun că au aplicat un plan implementat după alte cutremure puternice. 

Taiwanul se află în apropierea îmbinării a două plăci tectonice şi este predisupus la cutremure. Peste 100 de oameni au murit în 2016 în urma unui seism puternic, iar în 1999 un alt cutremur de 7,3 grade a ucis peste 2.000 de oameni. De altfel, acel cutremur din 1999 a determinat guvernul statului asiatic să ia măsuri drastice. De exemplu, a revizuit reglementările în materie de construcţii şi a modificat legile privind gestionarea dezastrelor. Data de 21 septembrie când a avut loc acel cutremur este dedicată exerciţiilor de evacuare în caz de dezastre la nivelul Taiwanului. În această zi sunt trimise pe telefoanele mobile mesaje de alertă simulată pentru dezastre precum cutremure şi tsunami, iar şcolile din întreaga insulă organizează exerciţii de evacuare.

O altă măsură importantă luată de autorități: au fost întărite reţelele de comunicaţii. Așa se face că reţelele nu au fost afectate după ultimul cutremur, în special serviciile de internet, iar forțele de intervenție au putut lua legătura rapid cu persoanele afectate.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri