Curenții oceanici din Antarctica se îndreaptă spre colaps (raport)

Data publicării:
ghetar topit
Topirea accelerată a ghețarilor planetei este unul dintre cele mai dramatice efecte ale schimbărilor climatice, iar pierderile cresc de la an la an. FOTO: Profimedia Images

Topirea rapidă a gheții din Antarctica provoacă o încetinire semnificativă a curenților oceanici de adâncime și ar putea avea un impact catastrofal asupra climei, avertizează un nou raport citat de BBC News

O echipă de oameni de știință australieni spune că fluxurile de apă adâncă care conduc curenții oceanici ar putea scădea cu 40% până în 2050. Curenții transportă căldură vitală, oxigen, carbon și nutrienți în întreaga lume.

Cercetările anterioare sugerează că o încetinire a curenților din Atlanticul de Nord ar putea cauza răcirea Europei. Studiul, publicat în revista Nature, avertizează, de asemenea, că încetinirea poate reduce capacitatea oceanelor de a absorbi dioxidul de carbon din atmosferă.  

Citește și: Iarna 2022-2023 în Europa a fost a doua cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor

Totodată, raportul indică faptul că rețeaua de curenți oceanici a Pământului este condusă parțial de mișcarea în jos a apei reci, dense și sărate către fundul mării de lângă Antarctica. Dar, pe măsură ce apa dulce din calota de gheață se topește, apa de mare devine mai puțin sărată și densă, iar mișcarea în jos încetinește.

Oamenii de știință spun că acești curenți oceanici de adâncime din emisferele nordice și sudice au fost relativ stabili timp de mii de ani, dar acum sunt perturbați de un climat din ce în ce mai cald.  

„Modelele noastre arată că, dacă emisiile globale de carbon continuă în ritmul actual, ne îndreptăm spre colaps”, a spus profesorul Matthew England, autorul principal al studiului. 

Adele Morrison, o altă cercetătoare care a contribuit la raport, a explicat că, pe măsură ce circulația curenților oceanici a încetinit, apa de la suprafață și-a atins rapid capacitatea de absorbție a carbonului, apoi nu a fost înlocuită cu apă nesaturată cu carbon de la adâncimi mai mari.

Un studiu Atlas din 2018 a constatat că sistemul de circulație al curenților din Atlantic a devenit mai slab decât fusese în ultimii de 1.000 de ani și că s-a schimbat dramatic în ultimii 150 de ani. 

Citește și: „Ghid de supraviețuire pentru umanitate”. ONU publică un „avertisment final” pentru evitarea dezastrului climatic

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri