De frica protestelor, China a schimbat drastic strategia. Chiar și cei cu simptome de Covid pot merge la serviciu fără restricții

Data actualizării: Data publicării:
Femeie cu mască anti-Covid în China
Foto: Profimedia Images

Guvernul chinez și-a schimbat drastic politica anti-Covid după protestele din ultima perioadă, iar strategia „zero Covid” pare că devine istorie cu rapiditate. Autoritățile de la Beijing au anunțat că oricine poate merge la muncă „în mod normal”, chiar și cei care au simptome de Covid. 

China şi-a schimbat brusc politica, la începutul lunii, ridicând majoritatea restricţiilor sanitare în vigoare timp de aproape trei ani, de la apariţia primelor cazuri de coronavirus în oraşul Wuhan. De la ridicarea restricţiilor, un val de cazuri a cuprins ţara, însă autorităţile încearcă să îi liniştească pe locuitori asupra „naturii benigne” a virusului, în ciuda contagiozităţii sale. Înainte de proteste, apariția unui singur caz era suficientă pentru a închide complet orașe de milioane de locuitori.

Municipiul-provincie Chongqing, cu o populaţie de 30 de milioane de locuitori, este unul dintre primele care a autorizat revenirea la muncă a celor cu simptome de Covid. „Pacienţii asimptomatici şi uşor simptomatici pot merge la muncă în mod normal”, se arată într-un anunţ al autorităţlor locale, publicat duminică. Documentul, citat de AFP și Agerpres, prevede că nu vor mai fi necesare testările de screening, cu excepţia şcolilor şi a unităţilor sanitare.

În virtutea unei aşa-numitei politici stricte „zero COVID”, chinezii au fost supuşi recent aproape zilnic la teste de depistare a virusului şi la carantine obligatorii în cazul unui test PCR cu rezultat pozitiv. Cartiere sau chiar oraşe întregi puteau fi închise de îndată ce erau descoperite câteva cazuri. 

Provincia Zhejiang, învecinată cu Shanghai, a decis, de asemenea, că persoanele care prezintă simptome uşoare pot „continua să lucreze”, cu condiţia să îşi ia „măsuri de protecţie”.

China nu ar fi pregătită să facă faţă acestui val de infectări, se tem experţii, pe măsură ce ţara continuă să se redeschidă, iar milioane de persoane în vârstă, vulnerabile, sunt încă nevaccinate.

Cei 22 de milioane de locuitori ai capitalei Beijing sunt afectaţi în mod deosebit de valul de cazuri de infectare, fără precedent în acest oraş de la începutul pandemiei şi care s-a răspândit cu viteză în ultimele zile.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri