Dezacord între Rusia și Turcia în Nagorno-Karabah. Rușii se opun inițiativei turce de a instala un post militar pe teritoriu azer

Data actualizării: Data publicării:
Un punct de verificare al militarilor ruși în regiunea Nagorno-Karabah, parte a conflictului dintre Armenia și Azerbaijan.
Un punct de verificare al militarilor ruși în regiunea Nagorno-Karabah, parte a conflictului dintre Armenia și Azerbaijan. Foto: Getty Images

Rusia se opune dorinței Turciei de a instala un post militar independent de observare pe teritoriul Azerbaidjanului, conform declarațiilor unei surse de la Ankara, citate de Reuters și Agerpres. Cele două țări au convenit să monitorizeze acordul de încetare a focului din Nagorno-Karabah, încheiat între Azerbaidjan și Armenia după ce un nou conflict militar erupsese în zonă la sfârșitul lunii septembrie.

„Diferenţa majoră de opinie dintre Rusia și Turcia, la ora actuală, vizează postul de observare pe care Turcia doreşte să-l instaleze pe teritoriul azer. Rusia nu consideră că este necesar ca Turcia să instaleze un post de observare în regiune independent de centrul comun de monitorizare. Cu toate acestea, el este necesar Turciei”, a declarat pentru Reuters o sursă turcă, sub rezerva anonimatului.

Nu există niciun comentariu oficial deocamdată din partea Rusiei, Armeniei sau Azerbaidjanului, conform Reuters.

Acordul de încetare a focului, care recunoaște câştigurile teritoriale ale Azerbaidjanului după reluarea conflictului armat în regiune la sfârșitul lunii septembrie, prevede desfăşurarea a aproximativ 2.000 de militari ruşi în Nagorno-Karabah.

Turcia şi Rusia au convenit anterior asupra înfiinţării unui centru comun în regiune pentru monitorizarea respectării acordului de încetare a focului, intrat în vigoare la 10 noiembrie a.c., care a pus capăt mai multor săptămâni de confruntări înverşunate între trupele azere şi forţele etnicilor armeni din enclavă. Nagorno-Karabah este recunoscut pe plan internaţional ca făcând parte din Azerbaidjan, dar regiunea este populată preponderent de etnici armeni.

Responsabili ruşi şi turci mai trebuie încă să convină asupra parametrilor mecanismului de monitorizare, dar Turcia, un aliat ferm al Azerbaidjanului, doreşte de asemenea propriul său post de observare independent cu scopul de a-şi spori influenţa într-o regiune pe care o consideră de o importanţă vitală pentru propria securitate.

Turcia susţine Azerbaidjanul - cu care are legături etnice şi culturale strânse - încă de la începutul conflictului din Nagorno-Karabah în urmă cu aproape 30 de ani şi a cerut retragerea forţelor armene de pe întreg teritoriul azer.

Franţa s-a pronunţat săptămâna trecută pentru o supraveghere internaţională a aplicării încetării focului, pe fondul preocupării că Rusia şi Turcia ar putea încheia un acord prin care să excludă puterile occidentale din viitoarele negocieri de pace asupra Nagorno-Karabah.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri