Donald Trump moare, dar nu se predă: va încerca răsturnarea votului electorilor în Congresul SUA. Ce șanse are

Mihnea Lazăr Data actualizării: Data publicării:
Ședință în Congresul SUA, 8 ianuarie 2008, când Barrack Obama a devenit președintele SUA
Congresul SUA are ultimul cuvânt în privința rezultatului alegerilor prezidențiale. Foto: Getty Images

Președintele în funcție Donald Trump continuă să conteste rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA 2020, chiar și după ce Colegiul Electoral a confirmat victoria democratului Joe Biden. Un consilier de la Casa Albă a declarat pentru CNN că Trump va încerca să-și joace acum ultima sa carte rămasă: contestarea votului din Colegiul Electoral în Congresul american. Probabilitatea ca actualul Congres să „întoarcă” rezultatul, deși există pe hârtie, este una extrem de mică, se arată într-o analiză New York Times.

Certificarea, de către Colegiul Electoral, a victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidențiale americane, îi lasă lui Donald Trump și suporterilor săi o ultimă șansă de a infirma acest vot. Iar această „ultimă redută” o reprezintă Congresul SUA, văzut drept ultima linie de apărare a lui Trump.

Conform calendarului acestor alegeri atât de disputate, pe data de 6 ianuarie 2021, voturile din Colegiu vor fi numărate și anunțate în Congres iar rezultatul final va fi certificat.

Procedura este una standard, formală și se repetă fără incidente notabile la fiecare patru ani când au loc alegeri prezidențiale în SUA: membrii Camerei Reprezentanților și ai Senatului SUA se reunesc în ședință comună și confirmă rezultatul votului din Colegiul Electoral.

Doar că de data asta lucrurile ar putea să arate diferit, iar Congresul SUA să se transforme în scena unei bătălii politice care ar putea să iasă foarte urât, se arată în analiza NYT.

Iar în cazul în care această „ultimă redută” a republicanilor pică, vicepreședintele Mike Pence, care e și președintele Senatului SUA, va avea ingrata sarcină de a confirma că Donald Trump este, oficial, un „loser”.

Ce spune Constituția SUA despre scenariul contestării în Congres a votului din Colegiul Electoral

Constituția americană spune că ultimul cuvânt în privința rezultatului alegerilor prezidențiale îl are Congresul SUA.

Pe 6 ianuarie, reprezentanții nou-aleși ai Congresului vor verifica, unul câte unul, plicurile cu rezultatele voturilor din cele 50 de state americane. care trebuie să fie „conforme și autentice”, după care acestea vor fi prezentate președintelui Senatului, Mike Pence, care, la rândul său, le va inspecta și aproba.

Această procedură a fost stabilită printr-o lege electorală din 1887.

Aleșii pot ridica obiecții asupra rezultatelor, dar aceste obiecții sunt luate în considerare doar dacă ele sunt semnate de către cel puțin un membru al fiecărei Camere a Congresului SUA.

Cutia în care voturile Colegiului Electoral privind rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA sunt aduse în ședința solemnă a Congresului SUA
Cutia cu voturile Colegiului Electoral, prezentată în Congresul SUA. Foto: Getty Images

Astfel, se poate întâmpla ca, ocazional, un membru al unei Camere să ridice o astfel de obiecție, ca formă de protest. Ultima oară s-a întâmplat în 2017, când mai mulți parlamentari democrați au contestat victoria lui Trump asupra lui Hillary Clinton din 2016, ca urmare a presupusei implicări a Moscovei în procesul electoral.

Doar că, în acest caz, Hillary Clinton deja își recunoscuse public înfrângerea în fața lui Trump și, în plus, niciun senator democrat nu s-a alăturat obiecției formulate, care a fost rapid respinsă.

Eventualitatea ca un membru al Camerei Reprezentanților să facă „echipă” în acest sens cu un alt membru al Senatului este și mai rară.

Dacă acest lucru s-ar întâmpla totuși, ședința Congresului ar fi suspendată, iar fiecare Cameră se va reuni, separat, pentru a dezbate obiecția: în acest caz, este nevoie ca ambele Camere să voteze, tot separat, în favoarea obiecției (practic, negarea votului din Colegiul Electoral).

Concret, ce șanse matematice are Trump în Congres să întoarcă votul în favoarea sa

Reprezentantul republican al statului Alabama, Mo Brooks, va încerca, cel mai probabil să conteste rezultatul votului din cele cinci state-cheie: Arizona, Pennsylvania, Nevada, Georgia și Wisconsin și să reclame frauda electorală, în ciuda faptului că toate aceste state au certificat oficial rezultatele, iar acuzațiile de furt nu au fost dovedite.

Trecând peste asta, cheia succesului o reprezintă, în primul rând, convingerea unui senator republican să se alăture acestui demers. În acest fel, s-ar „bifa” condiția alcătuirii unei echipe formate dintr-un „reprezentant” (Mo Brooks) și un „senator” (care o fi acesta).

Momentan, problema pentru Trump este că niciun senator republican nu a anunțat în mod public faptul că ar accepta să intre în acest joc.

Chiar și dacă un senator va accepta, în cele din urmă, să se alăture acestui demers, ar trebui ca atât Camera Reprezentanților, cât și Senatul să voteze.

Dar, având în vedere faptul că democrații controlează Camera, iar republicanii au o majoritate infimă în Senat, este puțin probabil ca suporterii lui Trump „să întoarcă” votul dintr-unul din statele-cheie și cvasi-imposibil în toate cele cinci, conform NYT.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri