Două țări din lume cu regimuri dictatoriale susțin că nu au înregistrat niciun caz de COVID. OMS spune că e imposibil

Data actualizării: Data publicării:
turkemnista femei pe strada cu masca
Guvernul din Turkmenistan susține că nu a înregistrat niciun caz de coronavirus. Foto: Profimedia Images

Un înalt oficial al Organizației Mondiale a Sănătății spune că este imposibil ca Turkmenistanul să nu înregistreze niciun caz oficial de COVID-19, de la începutul pandemiei. 

„S-a răspândit în întreaga lume ca o pandemie de aproape doi ani. Din punct de vedere științific, este puțin probabil ca virusul să nu circule în Turkmenistan”, a declarat dr. Catherine Smallwood, pentru BBC.

Turkmenistanul este una dintre puținele țări din lume, alături de Coreea de Nord, care pretind că nu au cazuri de coronavirus. Comentariile doctorului Smallwood reprezintă prima provocare publică a OMS la afirmația Turkmenistanului, deoarece un număr tot mai mare de cazuri de COVID sunt raportate neoficial în țară.

Citește și Cum se luptă Coreea de Nord cu coronavirusul - oamenii prinși că încalcă restricțiile sunt trimiși în lagăre de muncă forțată

OMS se bazează pe datele furnizate de guvernele naționale pentru realizarea statisticilor globale despre coronavirus. Până de curând, organizația a validat raportările Turkmenistanului conform cărora nu au fost înregistrate cazuri de COVID-19 în țară - atrăgând critici din partea observatorilor independenți și a presei.

Întrebată dacă OMS sugerează acum că Turkmenistanul furnizează date false, dr. Smallwood a spus că organismul sanitar nu poate „pune sub semnul întrebării dacă o țară acționează în spiritul Regulamentului Internațional de Sănătate”.

O echipă OMS a vizitat Turkmenistanul în iulie 2020 - singura misiune COVID-19 care a fost permisă până acum. Guvernul a fost deschis să discute măsurile de sănătate împotriva COVID-19. Criticii acuză autoritățile că au manipulat oficialii OMS și că le-au ascuns dovezile pandemiei în timpul vizitei lor.

În raportul final, misiunea OMS a repetat afirmația guvernului că „nu au fost înregistrate cazuri confirmate de COVID-19”.

Citește și Tonga a raportat primul caz de coronavirus de la debutul pandemiei

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri