După ieșirea lui Johnson din scenă, Rishi Sunak ar putea să devină prim-ministru chiar luni

Data actualizării: Data publicării:
Rishi Sunak
Rishi Sunak a devenit principalul favorit să devină premier, după ieșirea din scenă a lui Boris Johnson. Foto: Profimedia Images

După ieșirea lui Boris Johnson din cursă, Rishi Sunak pare să aibă drumul liber spre funcția de prim-ministru al Regatului Unit și ar putea să fie confirmat în funcție chiar din după-amiaza zilei de luni, dacă cealaltă candidată, Penny Mordaunt nu reușește să atingă pragul de 100 de semnături sau face un acord pentru susținerea fostului ministru de finanțe.

„Cred că încă mai am multe de oferit, dar acesta pur și simplu nu este momentul potrivit”, a declarat Boris Johnson, duminică seara, anunțând că iese din cursă și că îl va susține pe câștigător.

Fostul premier obținuse, duminică, sprijinul a aproape 60 de parlamentari conservatori, cu mult mai puțin de jumătate dintre cei 150 obținuți de Sunak. Totuși, Johnson a susținut că avea deja 102 semnături.

Anunțul lui Johnson îi lasă drumul liber rivalului său, fostul ministru de finanțe, în vârstă de 42 de ani, pentru a deveni noul premier, cel mai devreme luni după-amiază. Conform regulilor, dacă până la data limită – ora locală 14:00, luni – doar un singur candidat obține sprijinul a cel puțin 100 de parlamentari, atunci concursul se încheie, iar acel candidat câștiga automat funcția.

Totuși, dacă și Penny Mordaunt reușește să obțină semnăturile necesare, atunci totul va trece la un vot al membrilor partidului, care va dura până vineri, când se va anunța și noul premier.

Este de așteptat ca unii dintre susținătorii lui Johnson să treacă de partea lui Mordaunt, tocmai pentru a-i pune bețe în roate fostului ministru de finanțe. Mordaunt s-a prezentat drept „candidata unitățíi”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri