După mai bine de o lună, coșmarul mai multor refugiați aflați la bordul unui petrolier danez s-a încheiat

Data publicării:
refugiati pe ambarcatiune privesc in larg catre un petrolier
Migranți aflați la bordul ambarcațiunii civile de salvare Sea-Watch 4 se uită către petrolierul Maersk Etienne, aflat în largul Maltei (27 august). Foto: Profimedia Images

Migranţii blocaţi pe mare de aproape 40 de zile la bordul petrolierului danez Maersk Etienne au obţinut autorizaţia, sâmbătă, să debarce în portul sicilian Pozzallo, la o zi după transferul lor pe o navă a unei organizaţii neguvernamentale italiene, notează AFP, citat de Agerpres.

În cursul serii, autorităţile italiene "au indicat Pozzallo ca port de debarcare din motive sanitare pentru 25 de persoane aflate încă la bordul navei Mare Jonio. După 40 de zile, coşmarul naufragiaţilor de pe Maersk Etienne a luat sfârşit", a scris, într-un comunicat, ONG-ul italian Mediterranea, a cărui navă primise cu o zi înainte 27 de migranţi de la bordul cargoului danez.

În cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, doi dintre migranţi, o femeie însărcinată şi soţul ei, fuseseră deja transferaţi la mal de autorităţile italiene.

Odiseea kafkiană a început la 4 august, când petrolierul danez a procedat la salvarea migranţilor, la solicitarea autorităţilor din Malta. Atunci însă niciun guvern nu a acceptat să îi primească, iar nava sub pavilion danez a rămas blocată în apele teritoriale malteze.

Situaţia dramatică de la bord a culminat duminica trecută, când trei pasageri au sărit peste bord, înainte de a fi salvaţi din nou de echipaj.

"În sfârşit!", a scris, vineri pe Twitter, asociaţia armatorilor danezi Danske Rederier, care a denunţat absenţa unei soluţii politice, în timp ce nava s-a abătut de la rută pentru a veni în ajutorul unei ambarcaţiuni improvizate a migranţilor.

Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR), Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), precum şi Camera Internaţională a Marinei Comerciale au lansat un apel presant în această săptămână pentru debarcarea celor 27 de refugiaţi, acuzând guvernele europene că sunt în contravenţie cu dreptul internaţional.

Redactor: Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri