Emmanuel Macron: „Putin a avut impresia că noi nu l-am respectat cum se cuvine. Așa gândește el și trebuie să înțelegem asta”

Data actualizării: Data publicării:
vladimir putin si emmanuel macron la o masa lunga
La 7 februarie 2022, Vladimir Putin a discutat cu Emmanuel Macron la Kremlin la o masă care i-a asigurat o distanță de peste 6 metri Foto: Profimedia Images

Președintele francez Emmanuel Macron consideră, într-un interviu acordat CNN, că Putin a avut impresia că Occidentul „nu l-a respectat cum se cuvine” și că invazia Rusiei în Ucraina reprezintă un „efect post COVID-19” provocat de faptul că președintele rus a stat prea mult în izolare pe durata pandemiei de coronavirus.

De asemenea, Macron a apreciat drept o „greșeală” anunțul președintelui rus referitor la mobilizarea parțială a armatei ruse.În opinia președintelui francez, mobilizarea reprezintă „o șansă ratată de a găsi o cale spre pace”.

„Cred că în logica lucrurilor - și aici nu încerc să găsesc o explicație sau să-l scuz cumva - trebuie să luăm în calcul că există o frustrare din partea rusă. El a avut impresia că, după anii 1990, noi (Occidentul) nu l-am respectat cum se cuvine. Nu cred că asta justifică ce a făcut, nu vreau să-l scuz. Dar așa gândește el și trebuie să înțelegem asta”

„Cu câteva luni în urmă, Vladimir Putin a transmis mesajul: «Am fost agresat de NATO, ei au provocat această situație iar eu nu fac decât să reacționez». Acum, e clar pentru toată lumea că cel care a decis să fie război și să escaladeze această criză este președintele Putin”, a spus Macron.

Șeful statul francez a recunoscut că nu are „nicio explicație logică” pentru decizia lui Putin de a invada Ucraina, pe care a comparat-o cu strategia adoptată de Germania nazistă în al Doilea Război Mondial și pe care a calificat-o drept „efect post COVID-19” cauzat de faptul că Putin a stat prea mult în izolare în timpul pandemiei.

Vladimir Putin a anunțat, miercuri dimineață, mobilizarea parțială a armatei în Rusia și a amenințat din nou cu folosirea armelor nucleare. Totodată, Putin a spus că Occidentul are ca scop distrugerea Rusiei și că a încercat să transforme poporul Ucrainei în carne de tun.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri