Erdogan amenință din nou aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Data publicării:
Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks at a conference
Recep Tayyip Erdogan amenință aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Foto: Profimedia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a discutat vineri, la Istanbul, cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan despre războiul din Ucraina şi despre aderarea Finlandei şi Suediei la alianţa militară. Președintele turc a avertizat din nou că nu va ratifica aderarea la NATO a celor două țări decât după ce acestea vor lua măsurile „pe care le au încă de luat”.

Stoltenberg i-a felicitat pe Erdogan şi ţara sa „pentru negocierea trecerii în siguranţă a cerealelor ucrainene prin Marea Neagră”, se menţionează într-un comunicat al NATO, preluat de dpa, potrivit Agerpres.

Rusia şi-a suspendat participarea la acordul privind exporturile de cereale din Ucraina prin Marea neagră weekendul trecut, dar s-a alăturat din nou înţelegerii miercuri.

Stoltenberg a felicitat de asemenea Turcia „pentru rolul său în medierea schimburilor de prizonieri între Ucraina şi Rusia, precum şi pentru sprijinul său puternic pentru dreptul la apărare al Ucrainei”, se mai menţionează în comunicat.

Cei doi lideri „au discutat despre finalizarea aderării Finlandei şi Suediei la NATO”, în condiţiile în care Turcia şi Ungaria sunt singurele membre ale Alianţei de 30 de ţări care nu au ratificat încă aderarea celor două ţări nordice.

Pe de altă parte, informează preşedinţia turcă citată de AFP, Erdogan i-a spus lui Stoltenberg că Turcia nu va ratifica aderarea la NATO a celor două ţări decât atunci când vor lua măsurile necesare.

„Preşedintele Erdogan a subliniat că ritmul şi momentul procesului de ratificare (...) vor fi determinate de măsurile pe care aceste ţări le au încă de luat”, a precizat preşedinţia turcă la finalul întâlnirii de la Istanbul închise presei.

Şeful statului turc, care urmează să-l primească marţi, la Ankara, pe premierul suedez Ulf Kristersson, blochează din luna mai intrarea Suediei şi Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică.

Stoltenberg se află în prezent într-o vizită de trei zile în Turcia, în cadrul căreia s-a întâlnit joi cu ministrul de externe Mevlüt Cavusoglu, la Istanbul, joi, şi a vizitat un memorial dedicat Primului Război Mondial împreună cu ministrul apărării Hulusi Akar.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri