Erdogan profită de negocierile ruso-ucrainene din Antalya și îi cere lui Biden să ridice „sancţiunile injuste împotriva apărării turce”

Data publicării:
Erdogan și Biden
Erdogan i-a cerut lui Biden să permită Turciei să achiziționeze din nou avioane de producție americană. Anterior, Turcia a cumpărat sisteme anti-rachetă rusești, ceea ce a provocat o ruptură în relațiile turco-americane. Foto: Profimedia Images

Președintele Turciei, Recep Erdogan, a discutat la telefon cu președintele Joe Biden, joi, și i-a cerut acestuia ridicarea sancțiunilor care blochează achiziționarea de către Turcia a avioanelor de luptă americane, sancțiuni impuse după ce Erdogan a decis să cumpere sisteme antirachetă rusești. Erdogan a subliniat, în cadrul apelului telefonic, rolul țării sale în medierea dintre Rusia și Ucraina.

Potrivit comunicatului preşedinţiei turce, Erdogan a profitat de acest prim contact cu Biden de la începutul crizei pentru a cere ridicarea „sancţiunilor injuste” care penalizează apărarea Turciei, membră a NATO. Ankara doreşte, de asemenea, să achiziţioneze 40 de avioane de luptă F-16, precum şi piesele detaşate necesare pentru mentenanţa şi modernizarea avioanelor F-16 pe care le deţine deja.

Iniţial, Ankara a comandat şi plătit 1,4 miliarde de dolari pentru o comandă de avioane de luptă de tip stealth F-35, care nu i-au fost însă livrate. Întregul contract a fost îngheţat de SUA în 2019, după ce Turcia a cumpărat sisteme antirachetă ruse S-400, percepute drept o ameninţare pentru F-35. SUA au exclus, atunci, Turcia din acest program militar de ultimă generaţie.

Potrivit presei turce, Erdogan vrea să obţină 40 de avioane de luptă F16 şi în jur de 80 de kituri de modernizare a acestui aparat care se perimează, din care armata turcă deţine peste 200 de exemplare.

Aceasta a fost prima discuţie telefonică între Biden şi Erdogan de la declanşarea invaziei ruse, pe 24 februarie, în seara zilei când au avut loc primele negocieri directe între miniştrii de externe rus şi ucrainean, Serghei Lavrov şi Dmitro Kuleba, la Antalya, în sudul Turciei.

Erdogan i-a mai spus lui Biden că pentru Turcia este important să poate discuta cu ambele părţi şi să fie un mediator în căutarea unei soluţii pentru a se putea ieşi din acest război.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri