BBC: Extrema dreaptă vrea să declanșeze o revoluție în Germania, profitând de protestele fermierilor

Data actualizării: Data publicării:
Fermierii germani protestează la Berlin
Grupări neonaziste și monarhiste apar în număr tot mai mare la protestele fermierilor care au blocat mai multe străzi din capitala Germaniei. Foto: Profimedia Images

Grupările de extremă dreapta din Germania discută despre răsturnarea guvernului, profitând de furia fermierilor care protestează planurile Berlinului de eliminare a subvențiilor agricole, potrivit BBC.

În timp ce protestele continuă la Berlin, au apărut avertizări potrivit cărora mișcarea agricultorilor este infiltrată de extremiști care profită de acest scandal pentru a promova ideologia „Germania prima”.

Grupări neonaziste și monarhiste apar în număr tot mai mare la protestele fermierilor care au blocat mai multe străzi din capitala Germaniei.

Pe canalele de Telegram au apărut postări cu discuții aprinse despre posibilitatea formării unei rezistențe în masă care să ajute la „demontarea” guvernului.

Grupuri mici și nonconformiste de extremă dreapta precum Saxonii Liberi, A Treia Cale și Patria au un număr foarte variat de urmăritori online.

Dar cancelarul german Olaf Scholz a avertizat weekendul trecut că extremiștii folosesc rețelele sociale pentru a „otrăvi” dezbaterile democratice, catalogând orice discuții despre revolte populare drept „aiureli” periculoase.

Farmers' protests - large rally in Berlin
De multe ori, atât fermierii, cât și alte persoane care s-au alăturat protestelor din Germania critică faptul că prea mulți bani sunt trimiși în afara țării – o nemulțumire deseori formulată și de extrema dreaptă. Foto: Profimedia Images

Protestele fermierilor au fost infiltrate de extrema dreaptă

Cu toate că fermierii și principalul sindicat german din agricultură vor să se distanțeze de mișcările extremiste, simbolurile extremei drepte continuă să apară în timpul protestelor.

În orașul Cottbus din estul țării, un bărbat a fost alungat de la un protest oficial pentru că purta simbolul Reichsbürger – o mișcare de extremă dreapta care respinge statul german modern.

Cu toate că majoritatea bannerelor afișate în timpul protestelor nu aveau mesaje promovate de extrema dreaptă, există și excepții, precum steagul Landvolkbewegung, asociat cu o mișcare agricolă antisemită din anii '20, folosit de diverși membri ai extremei drepte care și-au făcut apariția la proteste.

Sindicatele cer miniștrilor să renunțe la planurile de a elimina subvențiile pentru combustibil care pot ajunge în medie la 3.000 de euro pe an.

grup de protestatari cu un steag al imperiului german
Imagine de la un protest al conspiraționiștilor Reichsbürger din Germania. Foto: Profimedia Images

Fermierii sunt nemulțumiți și de alte probleme mai vechi legate de reguli și reglementări care le îngreunează activitatea.

Dar, de cele mai multe ori, atât fermierii, cât și alte persoane care s-au alăturat protestelor critică faptul că prea mulți bani sunt trimiși în afara țării – o nemulțumire deseori formulată și de extrema dreaptă.

Sprijinirea Ucrainei este probabil o decizie îndreptățită, potrivit lui Silvio, un fermier din statul Brandenburg, „dar... nu putem să cheltuim totul și nimic să nu mai rămână pentru țara noastră, pentru fermieri.”

„Prețurile s-au prăbușit și grâul ucrainean ne taie și mai mult prețurile”, a adăugat Silvio. „Există bani pentru oamenii din toată lumea, dar nu pentru oamenii noștri”, se plânge și Edelgard, un pensionar care a luat și el parte la protestele din Cottbus.

Silvio și Edelgard spun, totuși, că nu susțin partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care a ajuns pe locul doi în sondaje.

Farmers' protests - large rally in Berlin
Cancelarul Scholz insistă că guvernul său tratează cu seriozitate nemulțumirile fermierilor și că miniștrii le-au oferit deja un „compromis bun”. Foto: Profimedia Images

„Republica moare și guvernul este ucigașul ei”

Spre deosebire de cei doi, Jurgen, un metalurgist care a participat la protestele din Werneuchen, în nord-estul Berlinului, apără retorica violentă folosită de politicienii AfD și spune că mulți protestatari sunt îngrijorați de traiul tot mai scump și că ar susține partidul de extremă dreapta.

„Republica moare și guvernul este ucigașul ei. Toți vor să scape de guvern, asta e sigur”, a spus Jurgen, referindu-se la ceilalți protestatari.

AfD încearcă să se prezinte de partea fermierilor cu toată că în trecut a susținut eliminarea unor subvenții agricole. Inițiativa partidului vine într-o perioadă în care se dezbate problema interzicerii partidului, după o investigație a Correctiv care a raportat faptul că mai multe persoane importante din AfD au fost prezente la o întâlnire a extremei drepte unde s-a discutat deportarea a milioane de oameni.

Cancelarul Scholz insistă că guvernul său tratează cu seriozitate nemulțumirile fermierilor și că miniștrii le-au oferit deja un „compromis bun” după ce au schimbat planurile de a elimina dintr-o dată subvențiile, optând acum pentru o renunțare treptată pe durata a trei ani.

Cu toate că nu există dovezi că extrema dreaptă a reușit să deturneze complet protestele fermierilor, este clar că o nemulțumire mai extinsă – legată de probleme precum inflația și globalizarea – este absorbită în mișcarea agricultorilor, care în același timp alimentează extremele politice din Germania.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri