Filmul atacului armat de pe Aeroportul din Chișinău: Polițistul a fost imobilizat în două secunde

Data actualizării: Data publicării:
atac armat pe aeroportul din chisinau
Un atac armat a avut loc vineri pe aeroportul din Chişinău, unde un cetăţean străin a deschis focul, ucigând  două persoane. Foto: Profimedia Images

Apar noi informații despre atacul armat din Aeroportul Chişinău. Autoritățile din Republica Moldova au precizat că agresorul a fost reținut, iar, în prezent, este în stare gravă și se află sub supravegherea medicilor și a forțelor de ordine. De asemenea, s-a stabilit că nu a fost vorba de un act de terorism.

Potrivit șefului Inspectorului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu atacatorul a aterizat cu ruta Istanbul-Chișinău, aterizarea la 14:48, procesarea documentelor pasagerilor rutei respective a început la 15:10, la 15:21 documentele lui au fost procesate de Poliția de Frontieră, el fiind la momentul respectiv izolat și anunțat că nu poate intra pe teritoriul Republicii Moldova.

Viorel Cernăuțeanu mai spune că inițial nu știau că atacatorul era căutat în Tadjikistan pentru răpirea prim-vicepreşedintelui unei dintre cele mai mari bănci, aflând ulterior. Mai mult, spun autoritățile, agresorul nu a putut explica foarte clar motivul sosirii și scopul aflării pe teritoriul Republicii Moldova.

La scurt timp, bărbatul a început atacul asupra unui polițist de frontieră. Agresorul i-a împușcat pe acesta și pe o persoană de la securitatea aeroportului. De asemenea, autoritățile de la Chișinău au mai precizat că polițistul a fost luat prin surprindere, totul întâmplându-se în câteva secunde. 

„Acțiunea propriu zisă de atac asupra polițistului de frontieră a avut loc la 17:13 atunci când polițistul a fost atacat pe neașteptate, lovitura imobilizatoare având loc în aproximativ două secunde”, mai spune Cernăuțeanu.

Au fost schimburi de focuri, iar agresorul a fost rănit

La ora 17:15 a intervenit primul echipaj al poliției care era în raza Aeroportului Internațional Chișinău. Polițiștii au intrat în schimburi de focuri cu atacatorul. În tot acest timp persoanele din interiorul Aeroportului au fost evacuate. La ora 17:18 au fost declanșate operațiunile speciale conform protocoalelor stabilite, nu doar pentru teritoriul Aeroportului, dar și pe întreg teritoriul Republicii Moldova la acea etapă.

„La ora 17:30 de fapt toate grupele de documentare și reacționare erau ajunse la Aeroport. Este vorba despre grupele de documentare ale poliției și colegii de la serviciile de urgență ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență. În mod special la 17:30 erau echipaje venite la fața locului și în același timp au ajuns toți conducătorii instituțiilor de forță. De la ora 17:30 până la ora 17:50 s-au derulat două operațiuni în paralel. Grupa de asalt a documentat și stabilit procedurile de asalt pentru sediul Aeroportului, în același timp s-a încercat purtarea de negocieri cu agresorul. Grupa de negociatori a încercat să poarte negocieri cu persoana în cauză pentru a stabili anumite lucruri, unde clar a fost refuzul și inclusiv a fost afirmația că nu mai este nimeni în viață pe interior, dar acest lucru era deja fixat și văzut de colegii care erau la supraveghere video, că într-adevăr persoanele care erau nu se mișcă, colegii noștri din interior. Grupul de asalt a avut durata intervenției de două minute și 30 secunde. În momentul intervenției, agresorul a atacat și în grupa de asalt care a intervenit pentru reținerea persoanei. Au fost schimburi de focuri, iar agresorul a fost rănit. În urma intervenției a rezultat rănirea doar a agresorului. Alte persoane rănite în urma acțiunii respective nu au fost și alte persoane nu au avut de suferit pe seama acestora. Nu a fost luare de ostatici”, a mai explicat șeful Inspectoratului General al Poliției din R. Moldova.

Aeroportul Internaţional Chişinău şi-a reluat activitatea în regim normal

Acesta a mai adăugat că în prezent Aeroportul și-a reluat activitatea integral.

Totodată, Procuratura Generală a anunțat că a intentat dosar penal pe cauză de omor cu circumstanțe agravante, specificând că nu este inițiat dosar pe cauza infracțiunii de terorism. Nu sunt informații confirmate că ar fi fost afiliat la grupări militare.

Agresorul a fost reținut și urmează să fie judecat în Republica Moldova. El este acum în stare gravă și se află sub supravegherea medicilor și a forțelor de ordine. Procuratura Generală se află în proces de discuții și schimb de informații continuu cu autoritățile din Tadjikistan. Expertizele sunt în desfășurare, iar martorii sunt audiați. Au fost ridicate probele video de pe camerele din zona de așteptare ale Aeroportului. 

Editor : Alexandru Rotaru | Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri