FOTO Un mozaic roman neprețuit, vechi de 2.000 de ani, a stat ascuns zeci de ani într-un depozit. Proprietarul a cerut ajutorul FBI

Data publicării:
Un mozaic roman neprețuit, vechi de 2.000 de ani, a stat ascuns zeci de ani într-un depozit.
Un mozaic roman neprețuit, vechi de 2.000 de ani, a stat ascuns zeci de ani într-un depozit. Foto: FBI/ Twitter

Ascuns timp de zeci de ani într-un depozit, un mozaic considerat „o parte cheie a istoriei Romei” a fost localizat și returnat guvernului italian cu ajutorul FBI, relatează CNN.

Totul a început în 2020, când un avocat a contactat FBI în numele unui client anonim care se afla în posesia unui enorm „mozaic cu figura mitologică Meduza”, potrivit biroului de investigații.

Mozaicul fusese tăiat în 16 bucăți, fiecare cântărind între 40 și 100 de kilograme, și era păstrat într-un spațiu de depozitare din Los Angeles încă din anii 1980.

„Clientul nu avea nicio documentație privind proveniența, așa că nu putea vinde piesele. Să vinzi artă fără proveniență ca și cum ai încerca să vinzi o mașină dacă nu ai acte de proprietate”, arată FBI.

mozaic fbi 2 twitter
Un mozaic roman neprețuit, vechi de 2.000 de ani, a stat ascuns zeci de ani într-un depozit. Foto: FBI/ Twitter

Nu este clar cum a ajuns clientul anonim în posesia operei de artă sau cât timp a fost aceasta în SUA, deși FBI spune că „s-ar putea să fi fost considerată pierdută timp de 100 de ani”.

Doi agenți speciali - Elizabeth Rivas și Allen Grove - au făcut o investigație pentru a descoperi originea mozaicului, astfel încât acesta să poată fi returnat proprietarilor de drept.

Forțele de poliție italiene au confirmat că mozaicul este italian și „a fost înscris în înregistrările proprietății culturale în 1909”, potrivit FBI.

„Singura înregistrare modernă a existenței mozaicului a fost un anunț într-un ziar din 1959 care părea să-l promoveze pentru vânzare în zona Los Angeles”, arată biroul.

„Mozaicul a fost realizat manual într-o epocă în care oamenii puneau multă grijă și efort. Vorbește despre ingeniozitatea și creativitatea vremii. Nu trebuie să fie în Los Angeles. Mozaicul aparține poporului Romei. Ne permite să înțelegem puțin despre istoria oamenilor de acum 2.000 de ani”, a spus Grove.

mozaic fbi 3 twitter
Un mozaic roman neprețuit, vechi de 2.000 de ani, a stat ascuns zeci de ani într-un depozit. Foto: FBI/ Twitter

Oficiali din Italia s-au deplasat la Los Angeles pentru a inspecta mozaicul și pentru a ajuta la planificarea celei mai bune modalități de a-l aduce înapoi la Roma.

Pentru a se asigura că artefactul ajunge în Italia fără să fie avariat, clientul anonim a acoperit costurile lăzilor de transport specializate, care au fost apoi trimise în Italia prin canale diplomatice. Opera de artă a ajuns în siguranță la destinație în aprilie, a confirmat FBI.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri