GALERIE FOTO: A început pelerinajul de la Mecca. Un milion de pelerini sunt așteptați în cel mai sfânt loc al Islamului

Data publicării:
pelerinaj la mecca
Pelerinii au început să sosească la Mecca, pentru cel mai mare pelerinaj din lumea musulmană, Hajj. Foto: Profimedia

Pelerinii au început să sosească la Mecca, pentru cel mai mare pelerinaj din lumea musulmană, Hajj. Arabia Saudită și-a redeschis porțile, după doi ani de pandemie, și pentru pelerinii străini. Totuși, numărul participanților va fi limitat la un milion de persoane.

Pelerinii au început să sosească la Mecca, pentru cel mai mare pelerinaj din lumea musulmană, Hajj. Foto: Profimedia
Pelerinii au început să sosească la Mecca, pentru cel mai mare pelerinaj din lumea musulmană, Hajj. Foto: Profimedia

Ministerul pentru Hajj a anunțat că a autorizat un milion de pelerini, străini şi naţionali, să efectueze pelerinajul anul acesta, mai puțini decât în anii dinaintea pandemiei COVID.

Guvernul doreşte să garanteze siguranţa pelerinilor asigurându-se în acelaşi timp că un număr cât mai mare de musulmani din întreaga lume pot efectua hajj-ul, se arată în comunicatul instituției.

Pelerinii trebuie să fie vaccinaţi împotriva COVID-19, să aibă sub 65 de ani şi să fie testaţi negativ cu un test PCR nu mai vechi de 72 de ore.

Hajj este unul dintre cei cinci piloni ai islamului şi o datorie pe care toţi musulmanii apţi de muncă trebuie să o îndeplinească o dată în viaţă, dacă îşi permit. Anul acesta, numărul de pelerini din fiecare ţară va fi limitat pe baza unor cote şi a altor considerente legate de sănătate, potrivit ministerului.

Hajj constă într-o serie de ritualuri religioase care se desfăşoară pe parcursul a cinci zile în cel mai sfânt oraş al islamului, Mecca, şi în zonele înconjurătoare din vestul Arabiei Saudite.

Este una dintre cele mai mari adunări religioase din lume - în 2019 au participat aproximativ 2,5 milioane de persoane.

După începerea pandemiei în 2020, autorităţile saudite au permis participarea a doar 1.000 de pelerini. În anul următor, au permis 60.000 de rezidenţi complet vaccinaţi, selectaţi prin tragere la sorţi.

Aceste restricţii au alimentat resentimentele musulmanilor din străinătate, cărora nu li s-a permis să participe.

Găzduirea hajj-ului este o chestiune de prestigiu pentru conducătorii saudiţi, deoarece responsabilitatea pentru cele mai sfinte locuri ale islamului este la baza legitimităţii lor politice.

Înainte de pandemie, pelerinajul era o sursă cheie de venituri pentru regat, aducând aproximativ 12 miliarde de dolari pe an.

Regatul cu o populaţie de aproximativ 34 de milioane de locuitori a înregistrat peste 751.000 de cazuri de coronavirus de la începutul pandemiei şi 9.055 de decese, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii.

La începutul lunii martie, a anunţat ridicarea majorităţii restricţiilor legate de COVID-19, inclusiv distanţarea socială în locurile publice şi carantina pentru cei care sosesc vaccinaţi, în timp ce măştile sunt acum necesare doar în spaţiile închise.

Regatul a început să accepte pelerini din străinătate în august anul trecut, pentru un pelerinaj mai mic care poate avea loc în orice moment al anului, cunoscut sub numele de umra.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri