Grevă de 2,7 miliarde de dolari

Data publicării:
A Look At Mother Teresa's Humanitarian Legacy In Calcutta
KOLKATA, INDIA - AUGUST 31: A former patient makes saris for nuns at Gandhiji Prem Nevas Leprosy Centre, run by the Missionaries of Charity August 31, 2016 in Kolkata, India. The majority of workers at Gandhiji Prem Nevas Leprosy Centre are recovered former patients. On September 4, 2016, the Vatican will declare Mother Teresa "Saint Teresa of Calcutta", on the 19th anniversary of her death. Born as Agnes Gonxha Bojaxhiu, in Skopje, Macedonia, Mother Teresa dedicated her life to helping the poor in Kolkata, India. After she passed away in 1997, Mother Teresa's India-based Missionaries of Charity grew to consist of more than 4,000 nuns who run 700 centers, consisting of orphanages, leprosy clinics, soup kitchens, homeless shelters and clinics around the world. On 15 March 2016, Pope Francis announced that Mother Teresa would be canonized into sainthood after he recognized a second miracle attributed to the late Catholic nun, the healing of a Brazilian man suffering from brain tumors. Her canonization has been highly anticipated by supporters, but mired in controversy amid claims that Mother Teresa provided poor medical care and treated the symptoms of poverty while ignoring the cause. (Photo by Allison Joyce/Getty Images)

O grevă de 24 de ore din India, la care au participat 180 de milioane de muncitori, a costat economia indiană 2,7 miliarde de dolari, scrie LA Times

A Look At Mother Teresa's Humanitarian Legacy In Calcutta
Foto: Gulliver/Getty Images

La începutul acestei luni, 180 de milioane de muncitori indieni au stat acasă în semn de protest față de reformele economice ale guvernului Narendra Modi. Principalele cerințe ale protestatarilor au fost protecție socială pentru fiecare angajat și mărirea salariului minim la 270 de dolari pe lună pentru muncitorii necalificați. 

Greva a afectat electricitatea, mineritul și telecomunicațiile din mai multe orașe din India. Mișcarea a afectat și transporturile. În stațiile de autobuz s-au format cozi lungi de persoane, inclusiv elevi, iar aeroporturile au fost pline pline de pasageri, deoarece multe taxiuri și ricșe și-au oprit activitatea. Numeroase bănci au închise pe toată durata zilei.

Protestul de 24 de ore a fost punctul culminant al bătăliei dintre sindicaliști și guvernul premierul Narendra Modi, pe care îl acuză că îi sprijină pe oamenii de afaceri în timp ce ignoră drepturile muncitorilor.

Sindicatele din India reprezintă câteva milioane de muncitori într-o țară cu 1,3 miliarde de oameni. Dar schimbările pe care le doresc îi vor afecta pe cei care nu fac parte din organizații sindicale, cum ar fi cameristele, curierii, vânzătorii stradali, cărăușii, și a căror muncă reprezintă jumătate din economia Indiei. Cu toate acestea, nu au asigurări de sănătate, pensie sau drepturi de muncă de bază, inclusiv dreptul de a se organiza în sindicate, conform LA Times.

Chiar dacă acești muncitori nu sunt reprezentați de niciun sindicat, problemele cu care se confruntă au fost adoptate de sindicatele din sectorul public, în încercarea de a pune mai multă presiune pe guvern.

Mulți din acești muncitori s-au alăturat grevei din 2 septembrie, despre care experții au spus că arată nivelul de frustrare atins de cetățenii indieni.

Bătălia privind Legea Muncii se transformă într-un test crucial pentru premierul Modi în cursa lui pentru a transforma India într-o economie de forță, spun experții.

În ciuda economiei în creștere, India încă are dificultăți în crearea de locuri de muncă pentru cei 600.000 de oameni, care, conform estimărilor. intră pe piața muncii în fiecare lună.

Mai mult, sub sloganul „Fabricat în India”, guvernul a propus legi care le permit companiilor să concedieze mai ușor angajații, să evite plata compensațiilor și a orelor suplimentare. Guvernul spune că prin ridicarea restricțiilor impuse companiilor, se vor crea locuri noi de muncă și vor fi mai mulți muncitori calificați, scrie LA Times.

Pe de altă parte, sindicaliștii spun că muncitorii au nevoie de mai multă protecție, nu să li se mai ia din drepturi.

În încercarea de a evita greva, ministrul de Finanțe indian a propus mărirea salariului minim pentru muncitorii necalificați bugetari la 180 de dolari pe lună. Propunerea nu a fost acceptată de sindicaliștii care au compus în 2015 un document cu 12 cerințe pentru Legea Muncii. Ei au arătat că suma propusă de ministru era mai mică decât cea a salariului minim din New Delhi.

Chiar dacă greva a fost catalogată drept una „istorică”, a dispărut de pe primele pagini ale presei la fel de repede cum au dispărut toate grevele generale din India începând cu anul 1991. Instituțiile de media din India, multe dintre ele susținute de corporații puternice, nu au dat prea multă importanță subiectului. Cu atât mai mult cu cât orașe precum Mumbai și New Delhi abia dacă au fost afectate de grevă. 

Premierul Modi a câștigat alegerile din mai 2015 cu promisiunea de a reforma economia, în scopul atragerii de investitori străini, dar opoziția blochează mai multe reforme importante privind introducerea unui TVA la nivel național și achiziția de terenuri de către investitori, scrie Agerpres.

Economia indiană a cunoscut o creștere economică sub 7 %, cât se estimase pentru primul trimestru, și experții consideră că sunt necesare reforme pentru a menține cel puțin direcția, în scopul de a crea locuri de muncă pentru milioane de tineri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri