Imagini din satelit cu baza subterană, ultrafortificată, a Chinei: „Poate exista o activitate neobservată”

Data publicării:
Foto: Stratfor Worldview/ Allsource Analysis
Foto: Stratfor Worldview/ Allsource Analysis

Imagini noi din satelit cu prima bază militară permanentă de peste hotare a Chinei demonstrează că aceasta este mult mai mare și mai securizată decât se crezuse inițial, relatează CNN.

170725161529-02-stratfor-djibouti-exlarge-169
Foto: Stratfor Worldview/ Allsource Analysis

Imaginile furnizate de Stratfor Worldview și Allsource Analysis arată că baza militară, situată în Djibouti, punctul strategic din Cornul Africii, este puternic fortificată și însumează aproximativ 23.000 de metri pătrați de spațiu subteran.

„Acest tip de construcție este în concordanță cu practicile cunoscute din China privind întărirea bazelor militare. Structurile subterane permit o activitate neobservată, precum și protejarea vehiculelor sau facilităților vitale pentru misiunea chineză în Djibouti”, scriu experții centrului de analiză Stratfor.

La începutul acestei luni, China a trimis trupe în baza din Djibouli. De asemenea, pe terenul strategic african mai sunt amplasate baze militare permanente ale Statelor Unite, Franței și Japoniei, dar nu cu un sistem de fortificații atât de riguros construit.

170725161446-01-stratfor-djibouti-photo-exlarge-169
Foto: Stratfor Worldview/ Allsource Analysis

Ministerul Apărării de la Beijing a prezentat baza din Djibouti ca pe o modalitate prin care Armata de Eliberare a Poporului poate contribui la menținerea păcii și securității în regiune, oferind un mijloc de desfășurare a acțiunilor anti-piraterie și de asistență umanitară.

Totuși, spune expertul Stratfor Sim Tack, ceva nu se „leagă” între scopul bazei și realitatea de pe teren: absența docurilor, fără de care nicio misiune umanitară în regiune nu ar putea fi funcțională.

„Nu aș spune că este anormal, dar m-aș fi așteptat să văd un doc”, a explicat Sim Tack.

Hangarele bazei par destul de încăpătoare ca să poată găzdui diverse tipuri de elicoptere, însă, deocamdată, nu și avioane cu aripi fixe, subliniază CNN.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri