Video&Foto În Norvegia a început „Cold Response 2022”, cel mai mare exercițiu militar care implică NATO în acest an

Data actualizării: Data publicării:
Cold Response 2022 este cel mai mare exercițiu care implică NATO în acest an. Foto: Profimedia Images
Cold Response 2022 este cel mai mare exercițiu care implică NATO în acest an. Foto: Profimedia Images

Manevre militare ample, la care participă 30.000 de soldaţi din 25 de ţări NATO şi partenere, au început luni în Norvegia, pe fondul crizei dintre Occident şi Rusia legate de războiul din Ucraina, transmite AFP.

Planificate de aproape opt luni, exerciţiile Cold Response 2022 vizează testarea capacităţii Norvegiei de a primi întăriri străine în cazul unei agresiuni din partea unei ţări terţe, în virtutea articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic. 

Acesta este un exerciţiu defensiv, a afirmat şeful Comandamentului norvegian al operaţiunilor, generalul Yngve Odlo, care conduce exerciţiile. 

Nu este o operaţiune militară cu o finalitate ofensivă'', a mai precizat acesta.

Cold Response 2022 este cel mai mare exercițiu care implică NATO în acest an. Foto: Profimedia Images
Cold Response 2022 este cel mai mare exercițiu care implică NATO în acest an. Foto: Profimedia Images

Organizate o dată la doi ani, aceste manevre maritime, aeriene, amfibii şi terestre se desfăşoară pe mari porţiuni ale teritoriului norvegian, inclusiv în zona arctică, însă la câteva sute de kilometri de frontiera ruso-norvegiană.

Rusia a declinat propunerea de a trimite observatori la aceste exerciţii.

Câteva detalii, potrivit comunicatului NATO:

  • Participă aproximativ 30.000 de militari din peste 25 de țări din Europa și America de Nord.
  • Aceștia se antrenează împreună în exerciții de vreme rece, pe uscat, în aer și pe mare.
  • Exercițiile se desfășoară în Norvegia și mările învecinate.
  • Exercițiul ajută aliații și partenerii să exerseze desfășurările militare împreună, astfel încât să fie pregătiți pentru orice situație.
  • Cold Response 2022 este un exercițiu regulat și planificat de mult timp, pe care Norvegia îl găzduiește semestrial.
  • Exercițiul din acest an a fost anunțat în urmă cu peste opt luni. Nu are legătură cu invazia neprovocată și nejustificată de către Rusia a Ucrainei, la care NATO răspunde cu măsuri preventive, proporționale și neescalatorie.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Consolidarea capacităţilor militare ale NATO în apropierea frontierelor ruse nu contribuie la sporirea securităţii regiunii'', a afirmat săptămâna trecută ambasadorul Rusiei la Oslo.

Precum s-a întâmplat și la ediţiile precedente, la Cold Response 2022 participă Suedia şi Finlanda, ţări nealiniate militar, dar care s-au apropiat de NATO în ultimii ani. 

Invazia rusă asupra Ucrainei a relansat dezbaterea privind o eventuală aderare a celor două ţări la Alianţa Nord-Atlantică.

Însă eventuala admitere a Finlandei sau Suediei în Alianţa Nord-Atlantică ar genera „consecinţe militare şi politice grave”, a avertizat regimul de la Kremlin

Cold Response „ne permite să ne perfecționăm pregătirea, să ne arătăm unitatea, dorința noastră de a lucra împreună în medii dure care pot fi medii pe care le cunoaștem mai la est”, subliniază generalul francez Yvan Gouriou de la Corpul de Reacție Rapidă din Franța. „Deci exercițiul are toată relevanța în contextul actual”, insistă el, citat de Agerpres.

Exerciţiile Cold Response 2022, la care iau parte printre altele 200 de avioane şi 50 de nave militare, se vor încheia la 1 aprilie.

Citește și: Reuters: Germania va cumpăra avioane F-35 din SUA pentru a înlocui aeronavele Tornado

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri