Întâlnire între secretarul american de stat Antony Blinken şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, săptămâna viitoare, la Reykjavik

Data publicării:
steagul rusiei si cel al sua pe un zid crapat
Foto: GettyImages

Miniștrii de Externe ai Statelor Unite și Rusiei, Antony Blinken și Serghei Lavrov, au convenit miercuri, într-o convorbire telefonică, să se întâlnească săptămâna viitoare în Islanda, la Reykjavik, în marja summitului Consiliului Arcticii, a anunţat Moscova, potrivit Agerpres, care citează France Presse. Discuțiile vor privi relațiile bilateriale, dar și situația internațională.

"Serghei Lavrov şi Antony Blinken au convenit să organizeze o reuniune separată în cadrul acestui summit pentru a examina problemele cheie ale relaţiilor bilaterale şi ale agendei internaţionale", a anunțat Ministerul de Externe rus într-un comunicat.

Reuniunea ministerială a Consiliului Arcticii va avea loc pe 20 mai.

Cu ocazia acestei convorbiri telefonice a fost abordat şi calendarul altor contacte ruso-americane pentru perioada următoare, inclusiv propunerea Washingtonului de a organiza un summit ruso-american, se menţionează în acelaşi comunicat postat pe site-ul oficial al MAE rus.

În cursul convorbirii telefonice de miercuri, cei doi miniştri de Externe au abordat de asemenea situaţia legată de Coreea de Nord, programul nuclear iranian şi "stabilitatea strategică", potrivit Moscovei.

Anterior, preşedintele american Joe Biden afirmase că speră să se întâlnească cu Vladimir Putin în timpul călătoriei sale în Europa în iunie.

Tensiuni între Rusia și America

Relaţiile dintre SUA şi Rusia au continuat să se deterioreze în ultimii ani pe fondul acuzaţiilor Washingtonului de ingerinţă în alegerile prezidenţiale americane din 2020, spionaj şi atacuri cibernetice.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a ordonat în aprilie noi sancţiuni împotriva unor entităţi legate de Rusia - expulzarea a zece diplomaţi şi o interdicţie ca băncile americane să mai cumpere direct datorii emise de Rusia.

Moscova a reacţionat expulzând zece diplomaţi americani, interzicând accesul pe teritoriul rus pentru înalţi responsabili de la Washington şi interzicând misiunilor diplomatice americane să angajeze cetăţeni ruşi.

În pofida acestui schimb de măsuri punitive, cele două ţări discută cu privire la organizarea unui eventual summit între preşedinţii Joe Biden şi Vladimir Putin într-o ţară terţă în iunie.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri