Investigație Bellingcat: Cercetătorii ruși au dezvoltat agentul neurotoxic noviciok împreună cu serviciile de informații militare

Data actualizării: Data publicării:
sticluta de novichok cu manusi de unica folosinta
Ilustrație cu un recipient pe care scrie Novichok în rusă. Foto: Getty Images

Grupul independent de investigații Bellingcat a dezvăluit noi detalii despre programul rusesc de dezvoltare a agentului chimic neurotoxic noviciok, folosit împotriva fostului spion rus Sergei Skripal în Regatul Unit, în 2018, și împotriva opozantului rus Alexei Navalnîi, relatează CNN.

După analizarea unor înregistrări telefonice și de călătorie a mai multor cercetători și oficiali ruși, Bellingcat a descoperit contacte frecvente între directorul unui institut de cercetare militară din Sankt Petersburg și agenții acuzați de otrăvirea lui Skripal și fiicei sale Yulia.

Raportul Bellingcat, publicat vineri, arată că cercetătorii care lucraseră anterior la Ministerul Apărării rus „au fost împrăștiați în mai multe centre de cercetare care au continuat să colaboreze unele cu celelalte într-un program clandestin”. Kremlinul a negat în mod consistent implicarea sa în astfel de atacuri.

Institutul din Sankt Petersburg este unul dintre cele trei centre rusești care au primit ordinul de a dezvolta noi arme chimice. După 2010, el ar fi luat inițiativa continuării programului pentru dezvoltarea noviciok și folosirea lui ca armă chimică, un proiect început în perioada sovietică.

Celelalte centre sunt din Moscova și orașul Volsk, conform corespondenței electronice secrete obținute de Bellingcat.

Rusia ar fi început din 2015 un program special pentru dezvoltarea de arme chimice

Rusia a negat că au existat astfel de programe de dezvoltare de arme chimice. Noviciok a fost creat la un institut sovietic de cercetare în anii 1970. În 2017, acesta a anunțat că a distrus ultimele stocuri de arme chimice, în concordanță cu Convenția privind Armele Chimice. Reprezentanții Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice au fost prezenți la momentul respectiv pentru a observa.

Cei de la Bellingcat susțin că un cercetător s-a implicat îndeaproape cu serviciul de informații rus, GRU, în lunile dinaintea încercării de asasinat a lui Skripal. El ar fi Serghei Chepur, directorul institutului din Sankt Petersburg care a „comunicat intens cu membrii echipei care trebuiau să ducă la capăt asasinarea lui Skripal”. Contactele dintre Chepur și doi dintre agenții respectivi, Alexander Mishkin și Denis Sergeev, au devenit mult mai frecvente cu trei luni înainte de atacul asupra lui Skripal și fiicei sale. 

Ipoteza celor de la Bellingcat este că „ultimele pregătiri pentru asasinarea lui Skripal au avut loc la Moscova, inclusiv livrarea noviciok-ului și a altor instrumente pentru cei care aveau să încerce să ducă la bun sfârșit misiunea - agenții GRU”.

Institutul de cercetare din Sankt Petersburg identificat de cei de la Bellingcat ar fi primit o nouă misiune începând cu 2015 – „organizarea de cercetare științifică în interesul securității și apărării naționale a Rusiei”, conform unui document obținut de grupul de investigații. Un număr în creștere al cercetătorilor au și rang militar.

Printre specialitățile acestora se numără neurochimia și toxicologia, iar un anunț al institutului arăta că „cercetătorii de marcă ai institutului se specializau în efectele otrăvurilor cu organofosfate asupra corpului uman”, cu scopul de a dezvolta un antidot. Noviciok este o astfel de otravă.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri