Iranul a aprobat accesul în siturile nucleare. Teheranul a stocat uraniu de zece ori mai mult decât limita autorizată

Data publicării:
Iranul a aprobat accesul în siturile nucleare. Teheranul a stocat uraniu de zece ori mai mult decât limita autorizată
Imagine din satelit a instalațiilor de îmbogățire a uraniului Natanz. Foto: Agerpres

Inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) au vizitat unul dintre cele două situri nucleare la care solicitaseră acces de luni de zile Iranului, care dispune de un stoc de uraniu ce depăşeşte de zece ori limitele autorizate, potrivit unor rapoarte consultate vineri de AFP.

"Agenţia va efectua o vizită într-un al doilea loc specializat mai târziu, în septembrie 2020, la o dată deja convenită cu Iran", se menţionează în textele citate, scrie Agerpres.

Potrivit unui diplomat cu care AFP a discutat anterior, vor fi necesare trei luni pentru a avea rezultatele eşantioanelor prelevate

Uraniul stocat de Iran depăşeşte acum de zece ori limita autorizată de acordul semnat la Viena, în 2015, cu marile puteri, potrivit AIEA.

Teheranul a stocat 2.105,4 kg de uraniu îmbogăţit, se menţionează în rapoarte, în condiţiile în care nu este autorizat să stocheze decât 202,8 kg. Limita a fost fixată la 300 kg de uraniu îmbogăţit, ceea ce echivalează cu 202,8 kg de uraniu în stare naturală.

De la precedentul raport publicat de AIEA în iunie, Iranul şi-a continuat prin urmare activităţile nucleare, în timp ce SUA şi-au intensificat eforturile diplomatice pentru restabilirea sancţiunilor şi prelungirea embargoului asupra armelor vizând Iranul, notează AFP.

Redactare Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri