Iranul cere Interpol să emită un mandat de arestare pe numele lui Trump, cu 2 săptămâni înainte de încheierea mandatului acestuia

Data publicării:
donald trump vorbeste
Fostul președinte al SUA, Donald Trump. Foto: Guliver/GettyImages

Guvernul iranian a depus o cerere la Interpol pentru arestarea președintelui american în funcție, Donald Trump, dar și pe numele altor 47 de oficiali americani, relatează The Independent. Iranienii vor arestarea lui Trump pentru asasinarea lui Qasem Soleimani, în urmă cu un an.

„Iranul ia foarte în serios urmărirea și pedepsirea celor care au comandat și executat această crimă”, a declarat purtătorul de cuvânt al sistemului judiciar iranian, Gholamhossein Esmaili.

Iranul a mai făcut o astfel de solicitare și în iunie, cerând atunci emiterea unui mandat internațional de arestare pe numele lui Trump și al altor oficiali de la Pentagon, acuzându-i pe aceștia de „crimă” și „terorism”.

Interpolul a respins solicitarea din iunie, motivând că legea sa de funcționarea interzice intervențiile sau activitățile cu caracter vădit politic, militar, religios sau rasial.

În contextul în care Donald Trump urmează să părăsească funcția prezidențială în data de 20 ianuarie, unii oficiali iranieni cred că acesta ar putea fi cercetat de organismele internaționale. De la începutul anului, regimul de la Teheran accentuează tensiunile cu SUA și ceilalți aliați ai săi – a anunțat că va relua activitatea de îmbogățire a uraniului și a sechestrat un petrolier sud-coreean în apropiere de coasta Omanului.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri