Iritare la Casa Albă. Cine vrea să negocieze pentru SUA un acord de „pace permanentă” cu Kim Jong-un

Data actualizării: Data publicării:
140926133916-03-jimmy-carter-horizontal-large-gallery

Cine ar dori să preia frâiele problemei nord-coreene și să negocieze un acord de pace cu Phenianul? Nimeni altul decât al 39-lea președinte al Statelor Unite, Jimmy Carter, care a condus Casa Albă între 1977 și 1981, unii dintre cei mai turbulenți ani ai Războiului Rece.

Carter, care are în prezent vârsta de 93 de ani, a afirmat în repetate rânduri că este dispus să se așeze la masa negocierilor cu liderul de la Phenian, Kim Jong-un, pentru a-l determina să renunțe la programul nuclear și pentru a aduce „pacea permanentă” în Peninsula Coreeană, transmite The Guardian.

„Dacă i se va permite fostului președinte Carter să călătorească până în Coreea de Nord, acesta ar dori să se întâlnească cu liderul nord-coreean Kim Jong-un și să discute un tratat de pace între SUA și Coreea Nord, precum și o denuclearizare completă”, a afirmat pentru cotidianul JoongAng un profesor de relații internaționale din cadrul Universității din Georgia, Park Han-shik.

Park, un confident al fostului președinte american, a adăugat că Jimmy Carter i-a mărturisit într-o întâlnire privată din luna septembrie că dorește să contribuie la „stabilirea unei păci permanente în Peninsula Coreeană”.

„Vrea să-și folosească experiența privind Coreea de Nord pentru a preveni un al doilea război coreean”, a subliniat profesorul Han-shik.

Comentariile recente ale fostului președinte american au produs iritare la nivelul Casei Albe, care, luna trecută, i-au cerut lui Carter să se abțină de la a mai face afirmații publice pe marginea dosarului nord-coreean, pentru a nu submina poziția strategică intransigentă a lui Donald Trump față de regimul lui Kim Jong-un, mai scrie The Guardian.

Expertiza lui Jimmy Carter în relațiile volatile dintre SUA și Coreea de Nord a fost folosită de mai multe ori în trecut. Carter este cunoscut ca un adept al „diplomației blânde”, cum îl descriu experții de la Washington, metodă care nu de puține ori a funcționat în gestionarea clincliurilor dintre Washington și Phenian.

În 1994, în timpul mandatului lui Bill Clinton, Jimmy Carter l-a convins pe dictatorul Kim Jong-il să sisteze programul nuclear al Coreei de Nord.

Apoi, 16 ani mai târziu, Carter a asigurat eliberarea lui Aijalon Gomes, un cetățean american care fusese condamnat la 8 ani de închisoare pentru că intrase ilegal în Coreea de Nord.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri