„Îşi sincronizează poziţiile, ceasurile”. Putin și Lukașenko discută despre mercenarii Wagner, economie și amenințările externe

Data publicării:
Vladimir Putin și Alexander Lukașenko
Vladimir Putin și Alexander Lukanșenko. Foto: Profimedia Images

Preşedintele Vladimir Putin a discutat timp de două zile cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko despre grupul de mercenari Wagner, cooperarea economică şi ameninţările externe, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters.

Lukaşenko, mediator în conflictul mercenarilor conduşi de Evgheni Prigojin cu conducerea militară a Rusiei, a ajuns duminică la Sankt Petersburg pentru dialogul respectiv.

Cei doi şefi de stat se întâlnesc frecvent sau discută telefonic, după ce liderul de la Minsk a permis folosirea teritoriului belarus ca bază pentru forţele ruse care au atacat Ucraina.

Potrivit lui Peskov, preşedinţii nu au încheiat nicio înţelegere nouă, însă „în cadrul relaţiilor foarte strânse (...) îşi sincronizează poziţiile, îşi sincronizează ceasurile”, scrie Agerpres. 

Purtătorul de cuvânt a precizat că agenda discuţiilor a inclus „tema grupului Wagner, tema comerţului şi a cooperării economice, Statul Unional şi ameninţările externe la graniţele ţărilor noastre”.

Structura numită Statul Unional este un parteneriat între Rusia şi Belarus, în care - menţionează Reuters - Moscova este partenerul dominant. Lukaşenko şi-a dovedit utilitatea pentru Putin nu doar în februarie 2022, când a început invazia rusă în Ucraina, ci şi permiţând forţelor ruse să se instruiască în baze militare belaruse şi să amplaseze arme nucleare tactice în Belarus.

Kremlinul a recunoscut rolul lui Lukaşenko în încheierea revoltei mercenarilor Wagner, printr-un acord care i-a permis lui Prigojin să se refugieze în Belarus, unde ulterior au ajuns şi mii de luptători din gruparea acestuia. Prezenţa lor în Belarus a provocat însă tensiuni cu Polonia, care a reacţionat întărindu-şi forţele de la frontieră. Putin a avertizat că orice agresiune împotriva Belarusului va fi considerată un atac împotriva Rusiei.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri